>>>1200. – Umro je srpski monah Simeon, poznat kao Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka.

>>>1531. – U portugalskoj prestonici Lisabon u zemljotresu je poginulo izmedju 20.000 i 30.000 ljudi.

>>>1770. – Umro je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini, koji je uveo novine u tehniku sviranja i gradjenja violina. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu “Djavolji triler”.

>>>1777. – Rodjen je srpski državnik i pisac prota Mateja Nenadović, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, tvorac i prvi predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta – prve srpske vlade. Sa stricem Jakovom pokrenuo je u valjevskoj i šabačkoj nahiji Prvi srpski ustanak.

>>>1802. – Rodjen je francuski pisac Viktor Igo, član Francuske akademije, najveći pesnik Francuske 19. veka i rodonačelnik francuskog realizma.

>>>1815. – Francuski car Napoleon I napustio je mediteransko ostrvo Elba, na koje proteran posle abdikacije 1814. Krenuvši s malom grupom sledbenika ušao je u Pariz i povratio vlast, čime je počela njegova druga vladavina poznata kao “100 dana”, okončana u junu 1815. vojnim porazom kod Vaterloa.

>>>1834. – Umro je nemački izdavač i štampar Alojz Johan Nepomuk Franc Zenefelder, pronalazač sistema litografske štampe. Napisao je “Udžbenik litografije”.

>>>1846. – Rodjen je Vilijam Frederik Kodi, poznat kao Bafalo Bil, legendarna ličnost istorije SAD u vreme osvajanja prostranstava na zapadu Amerike. Nadimak je stekao kao vešt lovac na bizone. Pod starost je obilazio svet prikazujući veštine u cirkusu koji je gostovao i u Srbiji.

>>>1848. – U Francuskoj je proglašena Druga republika, dva dana posle abdikacije kralja Luja Filipa.

>>>1852. – Britanski vojni transportni brod “Birkenhed” potonuo je u zalivu Simon uz obalu Južne Afrike, povukavši u smrt 485 ljudi.

>>>1901. – Posle gušenja dvogodišnjeg kineskog ustanka protiv strane okupacije – nazvanog “Bokserski ustanak” prema nazivu tajnog patriotskog udruženja “Pesnica u ime mira i pravde” – vodjama pobune Či Hsiuiju i Su Čeng Juu javno su odrubljene glave.

>>>1909. – Otomansko carstvo je priznalo austrougarsku aneksiju Bosne i Hercegovine.

>>>1915. – Nemci su u Prvom svetskom ratu, u borbi protiv Francuza kod Malankura, prvi put u istoriji ratovanja upotrebili bacače plamena.

>>>1916. – Nemci su u Prvom svetskom ratu potopili francuski teretni brod “Provansa II”, usmrtivši 930 ljudi.

>>>1917. – U okupiranoj Srbiji u Prvom svetskom ratu počeo je Toplički ustanak protiv bugarskih i austrougarskih trupa, izazvan masovnim terorom, pljačkom i paljevinom sela i prisilnom regrutacijom. Okupatori su uzvratili surovim represalijama: pobijeno je oko 20.000 ljudi, a u Toplici je uništeno 55 sela.

>>>1918. – Nemački avioni su u Prvom svetskom ratu bombardovali italijanski grad Veneciju.

>>>1935. – Škotski fizičar Robert Votson Vat prvi put je javno demonstrirao uredjaj nazvan radar [otkrivanje i odredjivanje položaja pomoću radio talasa].

>>>1936. – Adolf Hitler je u Saksoniji otvorio prvu fabriku za proizvodnju “narodnog vozila” [folksvagen].

>>>1952. – Premijer Vinston Čerčil je saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

>>>1960. – Umro je srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije [posle Drugog svetskog rata Srpska akademija nauka i umetnosti] od 1937. do 1960. i član svih slovenskih akademija. Posle završene Velike škole u Beogradu, studirao je slovensku filologiju i lingvistiku u Odesi i Moskvi. Osnovao je i uredjivao časopise “Južnoslovenski filolog” i “Naš jezik”.

>>>1969. – Umro je nemački filozof Karl Teodor Jaspers, tvorac filozofije egzistencije.

>>>1980. – Egipat i Izrael su uspostavili diplomatske odnose, okončavši tri decenije medjusobnog ratnog stanja.

>>>1990. – Pod vodjstvom Violete Barios de Čamoro, udružena lista 14 opozicionih partija Nikaragve dobila je izbore nad sandinistima predsednika Danijela Ortege.

>>>1992. – Umro je srpski glumac Jovan Janićijević “Janaćko”, dugogodišnji član Beogradskog dramskog pozorišta. Popularnost je stekao filmskim ulogama, posebno televizijskim serijama poput “Gradjana sela Luga”, “Parničara” i “Muzikanata”, a lik Burduša iz poslednje od tih serija postao je sastavni deo njegovog imena.

>>>1993. – U snažnoj eksploziji koju su u Svetski trgovački centar u Njujorku podmetnuli arapski islamski teroristi poginulo je šest, a povredjeno oko 1.000 ljudi.

>>>1995. – Posle gubitka oko milijardu dolara koje je na berzi izazvao diler u Singapuru Nik Lison , bankrotirala je londonska banka “Berings”, jedna od najstarijih i najuglednijih britanskih banaka.

>>>1997. – Švajcarska vlada odobrila je osnivanje memorijalnog fonda za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu, nastojeći da umanji razmere skandala posle otkrića da su trezori banaka u Švajcarskoj puni imovine žrtava nemačkih nacista.

>>>1999. – Etiopske trupe su probile front eritrejske armije u spornoj pograničnoj oblasti i vlada Eritreje je saopštila da će prihvatiti plan afričkih zemalja za okončanje desetomesečnog rata sa Etiopijom.

>>>2001. – Etiopija je saopštila da je povukla sve trupe s teritorije Eritreje, okončavši tako dvogodišnji pogranični rat i omogućivši kasnije razmeštanje “plavih šlemova”.

>>>2001. – Jedan od vodja Hrvata u Bosni i Hercegovini Dario Kordić osudjen je u Haškom tribunalu na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bosanskim muslimanima.

>>>2004. – Makedonski predsednik Boris Trajkovski poginuo je u avionskoj nesreći u blizini Mostara.

r />>>>2004. – Makedonski predsednik Boris Trajkovski poginuo je u avionskoj nesreći u blizini Mostara.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…