>>>1685. – Rođen je nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl, uz Johana Sebastijana najistaknutiji barokni muzičar, direktor Kraljevske muzičke akademije u Londonu.

>>>1821. – Umro je engleski pisac Džon Kits, jedan od od najvećih pesnika engleske književnosti, čije stihove odlukuju izuzetna melodičnost i sažet i veoma izražajan pesnički idiom.

>>>1855. – Umro je nemački matematičar, fizičar i astronom Karl Fridrih Gaus, osnivač matematičke škole i direktor astronomske opservatorije u Getingenu, tvorac više geodezije i teorije površi. Pronašao je niz metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji, analizi, astronomiji, otvorio novu etapu u razvoju diferencijalne geometrije i postavio temelje savremene nebeske mehanike i astronomije.

>>>1883. – Rođen je nemački filozof Karl Teodor Jaspers, tvorac filozofije egzistencije.

>>>1883. – Rođen je američki filmski režiser Viktor Fleming, koji je svetsku slavu stekao filmom “Prohujalo sa vihorom”. Ostali filmovi: “Čarobnjak iz Oza”, “Kapetan hrabrost”, “Tortilja Flet”, “Jovanka Orleanka”.

>>>1898. – Francuski pisac Emil Zola uhapšen je zbog objavljivanja otvorenog pisma predsedniku Francuske, pod naslovom “Optužujem”, u kojem je vladu optužio za antisemitizam i montirani sudski proces protiv kapetana Alfreda Drajfusa.

>>>1919. – Benito Musolini je napustio Socijalističku partiju i osnovao fašističku stranku pod nazivom Borbeni odredi.

>>>1933. – Japan je počeo okupaciju Kine severno od velikog Kineskog zida.

>>>1944. – U Vrhovni štab Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije u Drvaru stigla je sovjetska vojna misija, prva sovjetska vojna misija u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

>>>1965. – Umro je engleski filmski glumac Sten Lorel, mršavi iz tandema s američkim glumcem Oliverom Hardijem – debelim. Oni su u urnebesnim komedijama gradili komiku na paradoksima dovedenim do krajnosti, ali humor nikad nije bio zajedljiv.

>>>1994. – Bosanski muslimani i Hrvati su pod pritiskom SAD potpisali primirje i okončali višemesečne krvave sukobe, što je bio uvod u stvaranje muslimansko-hrvatske federacije, veštačke tvorevine po patentu Vašingtona.

>>>1996. – Zetovi iračkog predsednika Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel Hasan, ubijeni su u Iraku – navodno u porodičnom obračunu – tri dana po povratku iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu.

>>>1998. – Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije ukinuli su zabranu kontakata sa Iranom na visokom novou.

>>>1999. – U Rambujeu kod Pariza posle 17 dana završeni su “pregovori” tokom kojih se delegacije Srbije i predstavnika kosovskih Albanaca ni jednom nisu sastale. Albanci su najavili da u načelu prihvataju ponuđeni sporazum, dok je srpska strana izričito odbacila strano vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji. Strani posrednici su odredili dve sedmice kao rok za potpisivanje sporazuma.

>>>2001. – Jugoslavija i Makedonija potpisale su dokument o graničnoj liniji.

>>>2004. – Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao je američkog oskarovca srpskog porekla Karla Maldena medaljom Belog anđela, “za izuzetno, dugogodišnje, lično ostvarenje u oblasti filmske umetnosti”.
rla Maldena medaljom Belog anđela, “za izuzetno, dugogodišnje, lično ostvarenje u oblasti filmske umetnosti”.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…