Na inicijativu slikara Nikole Novakovića i pesnika i direktora Izdavačkog preduzeća “Intelekta” Ace Vidića iz Valjeva, u maju mesecu ove godine planirano je da se održi prva po redu kulturna manifestacija koja bi trebala da nosi naziv “Petničko proleće”. Učesnici manifestacije bi bili slikari i pesnici sa teritorije KO i šire. Domaćin bi bio Nikola Novaković sa svojom umetničkom ekipom. Po rečima organizatora manifestacija bi trebala da traje oko 5 dana. Nikola Novaković sa svojom umetničkom ekipom. Po rečima organizatora manifestacija bi trebala da traje oko 5 dana. @@@
S obzirom da je ova ideja tek u začetku organizatori se nadaju da će manifestacija naići na pozitivan odziv onih koji su zainteresovani da pomognu i da sami učestvuju u njoj.
Glavni organizatori ove manifestacije su MZ Petnica i Izdavačko preduzeće “Intelekta”, a suorganizator je književna omladina. Po rečima organizatora manifestacija petničko proleće bi trebala da preraste u tradicionalnu.

Šapčanin Nikola Novaković je pre dolaska u Valjevo uglavnom slikao ravničarske pejzaže, i tek pošto se preselio, počeo je da slika brdolike krajeve, valjevske brdolike krajeve. Nikola Novaković je povodom 200 godina od Prvog srpskog ustanka izložio sliku u Modernoj galeriji
Do sada je imao desetak samostalnih izložbi, u Beogradu je izlagao 3 puta, imao je više zajedničkih izložbi.

Suština manifestacije je da se akcenat stavi na kulturi i ekologiju

Zamisao je da se uključe ugostiteljski objekti kao domaćini uz adekvatan program i odgovarajućoj ambijentalnoj atmosferi. Radovi likovni i pesnički bi bili tampani u zborniku koi bi obeležio manifestaciju jedne godine.

Nikola Noovaković se sikarstvom bave 30 godina, grupno, samostalno oko 10-ak puta. Ideja Petničko proleće

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…