>>>1755. – Umro je francuski politički mislilac Šarl Monteskje, “vesnik” Francuske revolucije.

>>>1763. – Sedmogodišnji rat završen je potpisivanjem mira u Parizu, prema čijim se odredbama Francuska gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji je prepustila i Kanadu i teritorije istočno od Misisipija i Floride. Španija je dobila Luizijanu i Kubu, a Pruska je zadržala Šleziju, koju je otela od Austrije.

>>>1837. – Umro je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik ruskog realizma i jedan od najvećih liričara svetske književnosti, od rana zadobijenih dva dana pre toga u dvoboju s jednim francuskim avanturistom.

>>>1878. – Rođen je srpski pisac Vasa Stajić, istaknuti kulturni i nacionalni radnik u Vojvodini, sekretar Matice srpske i njen predsednik, izdavač više časopisa.

>>>1890. – Rođen je ruski pisac Boris Leonidovič Pasternak, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1958.

>>>1891. – Na Velikoj školi u Beogradu osnovano je Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji. Njegov duhovni tvorac bio je osnivač srpske geologije Jovan Žujović.

>>>1892. – Srpsko učeno društvo ujedinilo se sa Srbskom kraljevskom akademijom, pretečom Srpske kraljevske akademije, odnosno Srpske akademije nauka i umetnosti. To društvo, nastavljač tradicije Društva srbske slovesnosti, nije se odmah ujedinilo sa Kraljevsko-srpskom akademijom osnovanom 1886. [od 1887. Srbska kraljevska akademija], nastavljajući još šest godina da radi kao samostalna institucija.

>>>1894. – Rođen je engleski državnik i publicista Moris Harold Makmilan, premijer Velike Britanije od 1957. do 1963. godine.

>>>1898. – Rođen je nemački pisac Eugen Bertolt Fridrih Breht, jedan od najvećih dramskih autora i teoretičara pozorišta 20. veka.

>>>1901. – Umro je bivši srpski kralj Milan IV Obrenović, tokom čije je vladavine Srbija stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država. Postao je knez 1868, posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića i u spoljnoj politici se isprva oslanjao na Rusiju.

>>>1912. – Umro je engleski hirurg Džozef Lister, osnivač antiseptičke medicine, koji je 1867. prvi uveo antisepsu u hirurgiju.

>>>1918. – Umro je italijanski novinar i pacifista Ernesto Teodoro Moneta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1907.

>>>1923. – Umro je nemački fizičar Vilhelm Konrad Rendgen, koji je 1895. otkrio “iks-zrake”, za šta je 1901. dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

>>>1947. – U Parizu je potpisan mirovni ugovor zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu i Italije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Finske. Jugoslaviji su vraćeni grad Zadar, poluostrvo Istra i ostrva Cres, Lošinj i Lastovo, Italiji je dat manji ustupak u zoni Gorice, a Trst i teritorija oko njega dobili su specijalni status.

>>>1948. – Umro je ruski filmski režiser Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, jedan od najvećih teoretičara i stilista svetskog filma, koji je dao osnove filmskoj umetnosti, prema mnogim istoričarima filma i kritičarima najveći režiser u istoriji filma.

>>>1993. – Predstavnicima Zadužbine kralja Petra I Karađorđevića u Oplencu je uručena odluka vlade Srbije o formiranju i obnovi tog zadužbinskog kompleksa.

>>>1996. – IMB kompjuter nazvan “Duboko plavo” ušao je u šahovsku istoriju pobedom nad svetskim prvakom Garijem Kasparovom.

>>>1997. – Hrvati su otvorili vatru na muslimane iz istočnog dela Mostara koji su došli u posetu groblju u zapadnom delu podeljenog grada, usmrtivši najmanje jednog posetioca groblja i ranivši 39.

>>>2004. – Od eksplozije automobila-bombe u Iskandariji, južno od Bagdada, poginulo je najmanje 55 ljudi.

2004. – Francuski parlament zabranio je u državnim školama isticanje verske pripadnosti, uključujući nošenje odeće koja označava religijsko uverenje. io je u državnim školama isticanje verske pripadnosti, uključujući nošenje odeće koja označava religijsko uverenje. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…