infakt__frame.jpgŠta je ostalo loše, šta se popraviti i šta treba uraditi u narednom periodu u pravosuđu bile su teme o kojima se danas razgovaralo na sastanku ministra pravde Zorana Stojkovića sa predstavnicima opštinskih i okružnog suda i tužilaštava. Nakon perioda nazadovanja u valjevskom pravosuđu došlo je do poboljšanja stanja. To je pre svega zahvaljujući novim ljudima i donošenjem više zakonskih akata koji su poboljšali ažurnost, rekao je ministar Stojković na konferenciji za novinare.
Nekvalitet i neažurnost, ako i rad tužilaštava na suzbijanje korupcije su predmet interesovanja i ono na čemu će se raditi u narednom periodu, a kako je istakao ministar Stojković stanje se popravlja jer se javljaju i postupci vezani za privredni kriminal koji stvara sliku da li je drušvo korumpirano ili ne.
Poboljšanje u radu sudova je evidentno, ali treba imati u vidu da su nove institucije urušavene godinama i zbog toga to ide jako sporo.
Ministar Stojković je najavio i donošenje Zakona o advokaturi koji će precizirati njihov položaj i odgovornost.
Poseban segment interesovanja ministra kako je rekao je i zastarevanje predmeta, ali ne ukoliko se radi o objektivnim okolnostima već kada je u pitanju nerad ili eventualna korupcija i naveo primer da je predmet zastareo kada je suđenje završeno, izrečena kazna, ali urađena presuda.
Predsednik Okružnog suda u Valjevu najavio je za početak marta meseca prvi okrlugli sto koji će biti posvećen novom Krivičnom zakoniku, a pored članova radne grupe u razgovoru će učestvovati predsednici sudova, tužioci i advokati.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…