infakt__frame.jpgMreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS na teritoriji Srbije sa domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama sarađuje na pružanju direktne pravne pomoći građanima, analizi postojećih podataka i monitoringu karakterističnih slučajeva nepoštovanja ljudskih prava u cilju izmena i dopuna postojećih zakonskih i podzakonskih regulativa. Realizacijom projekta “Otvoreni forum – Javno zastupanje reformi u vladavini zakona”, Mreža CHRIS želi da javno govori o osnovnim anti-diskriminacijskim temama, u cilju javnog zastupanja za donošenje novih anti-diskriminacijskih zakona, posebno opšteg Zakona protiv diskriminacije.

Prvi korak ka suzbijanju diskriminacije u društvu svakako predstavljaju antidiskriminacioni zakoni. Iskustva iz uporednog prava, kao i najviši standardi EU i Saveta Evrope predstavljaju pouzdanu osnovu za definisanje preciznih pravnih mehanizama zaštite od diskriminacije. Zabrana diskriminacije je jedan od osnovnih principa EU, i prihvatanje evropskih standarda nije samo obaveza, već i prilika za “proveru” celokupnog pravnog sistema, budući da stvarno prihvatanje načela jednakog tretmana zahteva reviziju velikog broja propisa, kao i neposredne praktične primene.

Proces je veoma složen i neophodno je usvojiti adekvatne propise što pre, budući da se njihova puna primena ne može očekivati odmah po usvajanju. To je i obaveza svih zemalja koje teže uključivanju u evropske integrativne procese. Međutim, u ovom trenutku u Srbiji nema ni opšteg ni posebnih zakona o zabrani diskriminacije. Jedan od ciljeva projekta je podizanje javne svesti o hitnoj potrebi za usvajanjem opšteg antidiskriminacijskog zakona, kao da i omogućimo dodatno sticanje znanja o savremenim antidiskriminacijskim pravnim standardima lokalnim javnim službenicima (opštinski i okružni sudovi, opštinska i okružna tužilaštva, policija, centri za socijalni rad, odeljenja Nacionalne službe za zapošljavanje), medijima i udruženjima građana.
Centar za unapredjivanje pravnih studija – CUPS iz Beograda i Institut za uporedno pravo su 2003. godine izradili modele zakona protiv diskriminacije, koje će na okruglom stolu, između ostalih, predstaviti jedan od autora Modela antidiskriminacionih zakona Mr. Saša Gajin.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…