1412. – Srpski despot Stefan Lazarević potpisao je zakon o rudarstvu – jedinstven po sadržini i opremi, čija je pravna i istorijska vrednost prelazila nacionalne granice – i deo statuta grada Novo Brdo, velikog rudarskog centra na Kosovu i Metohiji.

1635. – Osnovana je Francuska akademija.

1676. – Ruski car postao je Fjodor III Romanov, posle smrti oca Alekseja. Tokom njegove vladavine Rusija je učvrstila vlast na ogromnim novoosvojenim teritorijama u Povoložju, Sibiru i Ukrajini i omogućen je razvoj zanata, rudarstva i trgovine.

1782. – Rodjen je francuski kompozitor Danijel Fransoa Espri Ober, autor opera u kojima se smenjuju govorne i pevačke deonice.

1843. – Rodjen je američki državnik Vilijam Mekinli, predsednik SAD od 1897. do 1901. godine.

1856. – Ustanovljen je “Viktorijin krst”, najviše britansko vojno odlikovanje.

1860. – Rodjen je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, čiji stil se odlikuje jednostavnošću, izvanrednim darom zapažanja i specifičnom atmosferom, bliskom impresionističkom postupku. Njegove drame i pojedine novele nemaju fabulu u klasičnom smislu, nego su najčešće psihološki izvanredno naslikane ispovesti o unutarnjim burama i sukobima. Pozorištu je otvorio nove puteve i sam stvorio novi dramski oblik “lirsku dramu” i izvršio ogroman uticaj na svetsku literaturu, posebno dramu.

1866. – Rodjen je francuski pisac Romen Rolan, jedan od najvećih mistika francuske literature 20. veka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1915.

1867. – Rodjen je španski pisac i političar Visente Blasko Ibanjes, kojem je svetsku slavu doneo roman “Četiri jahača apokalipse”.

1872. – Rodjen je vodja nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji Goce Delčev, koga bugarska istoriografija smatra bugarskim nacionalnim junakom, a skopski izvori makedonskim. Zalagao se za federaciju balkanskih država. Poginuo je u borbi protiv Turaka u maju 1903, tri meseca pre izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao s pravom smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen.

1896. – Američki lekar Emil Grab prvi je upotrebio terapiju zračenjem u lečenju raka pluća, primenivši je u Čikagu na pacijentkinji Rouz Li.

1899. – Umro je francuski slikar engleskog porekla Alfred Sisli, jedan od osnivača impresionizma.

1916. – Nemci su u Prvom svetskom ratu prvi put bombardovali Pariz iz cepelina.

1916. – Britanska armija je u Prvom svetskom ratu prvi put testirala tenkove u mestu Hetfild u Engleskoj.

1934. – Rodjen je srpski pisac Branko Miljković, liričar snažnog intelektualnog pogleda na svet, opsednut dramom postojanja i njenim filozofskim aspektom.

1941. – Umro je grčki general i državnik Joanis Metaksas, koji je kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio parlament i uspostavio ličnu diktaturu. Učestvovao je u ratu protiv Turske 1897. i u balkanskim ratovima 1912. i 1913. U Drugom svetskom ratu u oktobru 1940. odbio je ultimatum Italije i organizovao odlučan otpor italijanskoj agresiji.

1942. – S S S R, Velika Britanija i Iran ugovorili su u Drugom svetskom ratu da britansko-sovjetske snage napuste Iran šest meseci po okončanju rata protiv Sila osovine, a Teheran je dozvolio Moskvi i Londonu neograničenu upotrebu, kontrolu i održavanje svih komunikacija, aerodroma i pristaništa na iranskoj teritoriji.

1942. – Peru i Bolivija su potpisivanjem protokola u Rio de Žaneiru okončali rat započet 1941. zbog sporne pogranične teritorije izmedju dveju zemalja u području amazonske džungle.

1949. – Velika Britanija je priznala Izrael.

1950. – Počela je prva serija pobuna u Johanesburgu, izazvanih rasističkom politikom vlade Južne Afrike.

1959. – Danski putnički brod “Hans Hedtoft” naleteo je pored obala Grenlanda na ledeni breg i potonuo, povukavši u smrt 95 ljudi.

1963. – Ulazak Velike Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu [sadašnja Evropska unija] vetom je sprečila Francuska.

1963. – Umro je američki pisac Robert Li Frost, četvorostruki dobitnik Pulicerove nagrade za poeziju, čije su najčešće teme ljudska usamljenost, prolaznost, istovetnost čoveka i prirode.

1964. – Panama je uputila žalbu Organizaciji američkih država zbog agresije SAD, zahtevajući svoj suverenitet u zoni Panamskog kanala.

1989. – Posle sedam godina nesporazuma i medjunarodne arbitraže, Izrael je vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru. Taj grad Izrael je držao od rata 1967, u kojem je do nogu potukao Arape.

1994. – Austrijanka Ulrike Majer, dvostruka svetska prvakinja u smučanju, umrla je od povreda zadobijenih prilikom pada u takmičenju u spustu za Svetski kup.

1996. – Venecijanska operska kuća “La Feniče” nestala je u požaru, drugi put u 204 godine svoje istorije.

1999. – Kontakt grupa je pozvala Srbe i Šiptare da pristupe mirovnim pregovorima u francuskom zamku Rambuje u blizini Pariza.

2003. – Skupština Crne Gore usvojila je, dva dana posle parlamenta Srbije, Ustavnu povelju kojom je federalna država Savezna Republika Jugoslavija preobražena u znatno labaviju državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

2005. – Umro je izraelski pisac, satiričar, pisac scenarija i režiser Efraim Kišon.

2005. – Umro je srpski reditelj i scenarista Živorad Žika Mitrović, koji je pripadao generaciji sineasta koja je neposredno posle Drugog svetskog rata postavila temelje profesionalno organizovane filmske produkcije u Srbiji.

Drugog svetskog rata postavila temelje profesionalno organizovane filmske produkcije u Srbiji.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…