Dan borbe protiv pušenja u Srbiji, 31. januar, postavlja mnoga pitanja u pogledu planiranja hitnih i dugoročnih aktivnosti koje se mogu i moraju poduzeti kako bi se izbegla oštećenja izazvana pušenjem. Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima u Valjevu biće obeležen u utorak u OŠ “”Desanka Maksimović”” u Novom naselju, sa početkom u 12.30 sati.
Pedijatrijska i patronažna služba Doma zdravlja, uz podršku Zavoda za zaštitu zdravlja, održaće predavanje na temu štetnosti uživanja duvana, podeliti edukativne brošure i organizovati kreativne radionice sa učenicima ove škole. Pored toga, učenici Sedme škole će prirediti izložbu likovnih radova na ovu temu, a održaće se i sportski susreti sa OŠ “”Sestre Ilić”” sa ciljem promocije zdravih stilova života.
Mnogi danas znaju da je pušenje štetno, a ipak je pušača sve više.
Učestalost pušenja u Republici Srbiji je visoka kako među odraslim stanovništvom tako i među mladima. Skoro svaki drugi odrasli muškarac i svaka treća žena su pušač, a među decom uzrasta od petog do osmog razreda osnovne škole svako četvrto dete je pušač , dok je među studentima sa univerziteta u Srbiji polovina njih pušača. Iako značajnu ulogu u prevenciji i odvikavanju od pušenja imaju zdravstveni radnici učestalost pušenja među njima je zabrinjavajuće visoka. Prema podacima Nacionalne komisije za prevenciju pušenja, 55 odsto dece u Srbiji, uzrasta od 13 do 15 godina probalo je ili redovno koristi cigarete, 17 odsto dece tog uzrasta redovno puši, a 97 odsto pripada kategoriji pasivnih pušača, pošto je svakodnevno izloženo duvanskom dimu.
Cilj kampanje borbe protiv pušenja je strategija o kontroli duvana, kao skup mera i aktivnosti za smanjenje broja obolelih od direktnih posledica pušenja. U prodaji su preparati za pomoć u odvikavanju od pušenja (žvakaće gume sa nikotinom i drugi preparati nikotina) svima lako dostupni.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog direktnih posledica pušenja, u svetu godišnje umire oko četiri miliona ljudi.
?pšta reagovanja svode se na zaključak da nam je potrebno više ?vakvih inicijativ?, ?li d? b?z poštovanja postojećih i uvođenja novih zakona i bez preuzimanja odgovornosti države za zdravlje svojih građana, same po sebi ovakve akcije nisu dovoljne. zakona i bez preuzimanja odgovornosti države za zdravlje svojih građana, same po sebi ovakve akcije nisu dovoljne.@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…