infakt__frame.jpgPovodom trostrukog jubileja Svetog Vladike Nikolaja u 2006. godini, 125. godina od rođenja, 50 godina od upokojenja i 15 godina od prenosa moštiju iz Amerike u Otadžbinu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabačkovaljevski Gospodin Lavrentije proglasio je 2006. godinu u područnoj eparhiji šabačkovaljevskoj Godinom Svetog Vladike Nikolaja Srpskog.
U tom smislu cela ova godina biće u životu crkve u ovoj eparhiji u znaku ovog novog Svetitelja naše crkve. Sve manifestacije imaće isključivo verski i duhovni karakter. Pri svim manastirima i crkvama obnoviće se i pojačati rad bogomoljačkih bratstava, čiji je osnivač i duhovni vođa bio Sveti Vladika Nikolaj. Obnoviće se sveta i svetla tradicija održavanja bogomoljačkih sabora pri manastirima i crkvama sa ciljem pojačanja pokajne discipline u crkvenom životu, tako da će to ujedno biti i Pokajna godina.
Centralne manifestacije biće vezane za manastire Lelić i Soko. Za Lelić, jer tu počivaju Vladičine svete mošti i za Soko, jer je ovaj manastir posvećen Svetom Vladici Nikolaju i on je danas najveći, ujedno i najposećeniji srpski manastir.
U manastiru Lelić u maju će biti održana centralna svečanost kojoj će prisustvovati svi arhijereji naše crkve na čelu sa patrijarhom. Ovu svečanost pratiće brojne manifestacije među kojima i velika Ikonografska slikarska kolonija Svetom Vladici Nikolaju u čast, u kojoj će učestvovati najpoznatiji srpski zografi i ikonopisci.
Umanastiru Soko u sastavu tradicionalne omladinske svepravoslavne manifestacije mobe, održaće se Pesnički susreti u čast velikog svetitelja na kojima će učestvovati naši najpoznatiji pesnici. U ovom manastiru biće održan krajem leta veliki naučni simpozijum o Svetitelju, uz prisustvo najeminentnijih stvaralaca iz naučnog i javnog života. Biće pozvani i oni koji imaju kritički odnos prema Vladici, kako bi se došlo do što potpunije ocene i procene ovog gorostasa naše duhovnosti i kulture.
U obeležavanju ovih značajnih godišnjica svoj doprinos daće i učenici veronauke osnovnih i srednjih škola organizovanjem književnih, pesničkih i ikonopisačkih takmičenja sa temama za život i rad Svetog Vladije Nikolaja. Tokom leta biće održan i Sabor besedništva na kome će učestvovati daroviti besednici iz redova sveštenstva i vernika. U pripremi je i reprezentativna monografija o Svetitelju. Na proleće, biće završen i osvećen hram u dvorištu rodne kuće Vladičine u Leliću i otkriven i osvećen spomenik Svetom Vladici na trgu kod crkve u Novom Valjevu, zadužbine braće Vujić. Spomenik je delo naše poznate vajarke Drinke Radovanović.
U jubilarnoj godini biće ustanovljeno visoko eparhijsko crkveno odlikovanje: Orden Svetog Vladike Nikolaja, prvog, drugog i trećeg reda kojim će biti odlikovane najistaknutije zaslužne ličnosti na polju duhovnog i kulturnog stvaralaštva.
Jubilarna godina počeće na Tucindan 5. januara svečanim bogosluženjima u manastirima Lelić i Soko i trajaće do 5. januara 2007. godine.
U obeležavanju praznične godine učestvovaće, pored šabačkovaljevske eparhije i cela naša crkva u Otadžbini i dijaspori kao i predstavnici drugih pravoslavnih i hrišćanskih crkava i konfesija.
Vladika Nikolaj pripada svima i on je ličnost vaseljenskog značaja za hrišćanstvo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…