infakt__frame.jpg
Opštinsko veće je na jučerašnjoj18-toj sednici pozitivno ocenilo predlog Nacrta Odluke o budžetu opštine Valjevo za narednu godinu. Javni prihodi planiraju se u iznosu od 950.000.000 dinara, što je za 6,98 odsto više nego u godini koja je na izmaku.
Razlog što se prihodi budžeta ne mogu povećati do nivoa utvrđenog Memorandumom Vlade Republike Srbije, istaknuto je pri diskusiji, je to što su, pored ostalog, prestale da važe dve Odluke o uvođenju samodoprinosa za rekonstrukciju bolnice i o uvođenju samodoprinosa za puteve.
Osnovno opredeljenje u pripremi budžeta za 2006.-tu godinu bilo je da se smanje tekući rashodi u korist povećanja rashoda za kapitalne investicije i komunalnu potrošnju od čega će zavisiti i iznos transfera iz republičkog budžeta u narednom periodu. Tako je predviđeni prihod kapitalnog budžeta za 2006.-tu 449.163.000 dinara, odnosno 47,28 odsto ukupnih prihoda. Sredstva u iznosu od oko 30.000.000 dinara izdvojiće se za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, za gradsku deponiju izdvojeno je 10 miliona, dok je 12 miliona dinara iz kapitalnog budžeta opštine Valjevo u narednoj godini predviđeno da se uloži u predstojeću toplifikaciju, zajedno sa 20 miliona koji se odnose na takse i priključke. Planirano je da se novac izdvoji i za Regionalnu deponiju kao i za gasifikaciju.
Članovi Veća na jučerašnjoj sednici razmatrali su i plan detaljne regulacije parka “Pećina”. Ciljevi izrade plana bili su pored ostalog da se na tom potezu obezbedi lokacija za izgradnju objekta za smeštaj merno-regulacionog bloka regionalnog vodoprivrednog sistema Rovni, da se odrede uslovi za završetak izgradnje fudblaskog igrališta kod “Starog vodovoda”, zatim da se ispita mogućnost lokacije sadržaja primerenih park šumi Pećina, kao što su zoološki vrt i arboretum. Osim toga, ciljevi plana detaljne regulacije ovog dela grada su i da se na prostoru kasarne Kadinjača definišu uslovi izgradnje sadržaja gradskih centralnih funkcija u skladu sa planskim konceptom Generalnog urbanističkog plana, da se odrede trase i koridori infrastrukturnih objekata, da se definišu lokacije i uslovi za ugostiteljske objekte i klubske prostorije uz igrališta za sport i rekreaciju.
Radna grupa koja je formirana krajem oktobra, na inicijativu predsednika opštine dr Jovana Tomića, definisala je predlog za izmenu postojećih linija gradsko-prigradskog saobraćaja u Valjevu. Predložene nove linije omogućiće neophodnu mobilnost pre svega učenika ali i drugih stalnih korisnika. Trasa će se pružati glavno gradskom saobraćajnicom-Karađorđevom ulicom, za razliku od ostalih prigradskih linija koje su vezane za Autobusku stanicu.
Takođe, razmatran je i Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma u Valjevu. Ovom prilikom konstatovano je da će se u narednoj 2006.-toj godini iz opštinskog budžeta za ovaj program izdvojiti 500.000 dinara, a da će se naredne godine donositi odgovarajuće odluke o finansiranju.
Na jučerašnjoj sednici Veća ocenjeno je da se spajanje Doma kulture i Omladinskog centra obavi uz osnivanje novog subjekta, a da se istovremeno reši i status Kulturno prosvetne zajednice i to u narednih 6-7 meseci.
Osamnaestoj sednici Opštinskog veca prisustvovali su svi članovi, a predsedavao je predsednik opštine dr Jovan Tomić.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…