infakt__frame.jpgOd 07. do 11. decembra na Kopaoniku je održan Prvi Kongres vršnjačke edukacije mladih u Srbiji. Suština programa je podizanje javne svesti o značaju vršnjačkog i obrazovanja mladih o reproduktivnom zdravlju kao i razvijanje i jačanje mreže vršnjačkih edukatora. Osnovne aktivnosti celog programa se sastoje od razvoja nacionalnih strandarda za vršnjačko obrazovanje u Srbiji, organizacija obuke za trenere za kreiranje jake mreže vršnjačkih edukatora, kao i pokretanje web sajta sa informacijama o ovoj problematici, uključujući bazu podataka edukatora i projekata.
Pored koordinatora projekta i predavača, gosti kongresa su bili stručnjaci iz Ekspertske grupe za zdravlje mladih pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i predstavnici mreža vršnjačkih edukatora iz Ukrajine, BiH, Makedonije, Sirije i Jordana.
Kongres je okupio 100 mladih vršnjačkih edukatora podeljenih u nekoliko radnih grupa, koji su na osnovu svojih ličnih iskustava iznosili stavove i predloge, u cilju pripreme strateškog dokumenta obrazovnih standarda. Osnovni rezultat ovog kongresa je usvajanje nacionalnih standarda vršnjačkog obrazovanja koji će pomoći mladima da svoje vršnjake obuče o temama kao što su siguran seks, HIV/AIDS, seksualno prenosive infekcije, kontracepcija, planiranje porodice kao i prevencija korišćenja droga, u skladu sa međunarodnim kriterijumima za vršnjačko obrazovanje.
Prosečan uzrast učesnika bio je 17 godina, no uprkos svojim godinama, oni su ozbiljno radili na kreiranju strateškog dokumenta za buduće delovanje mladih – Deklaracije o vršnjačkim edukatorima u Srbiji. Ovaj dokument na jednom mestu prikazuje mišljenja, preporuke i zahteve mladih vezane za vršnjačko obrazovanje. Deklaracija se sastoji od sadašnjeg stanja u našoj zemlji vezanog za reproduktivno zdravlje, prava mladih, problema i mogućnosti vezanih za standarde, ciljeve, kao i očekivanja mladih vršnjačkih edukatora.
Kongres je implementiran u okviru programa “Revitalizacija zajednica putem demokratske akcije – CRDA”, podržanog od strane američkog naroda putem Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj – USAID. Ova inicijativa deo je programa reproduktivnog zdravlja/planiranja porodice, koji se sprovodi u Srbiji od strane CRDA partnera: Organizacije za međunarodnu pomoć i razvoj (IRD), Mercy Corps, CHF, ADF i ACDI/VOCA. Program je takođe podržan od strane UNFPA i UNICEF-a.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…