Srpski narodni pokret ‘’Svetozar Miletić’’ i društvo “Serbona” su u velikoj sali Skupštine opštine Valjevo organizovali promociju knjige ’’Srbi i Arbanasi’’, autora dr Jovana I. Deretića.

Autor ovog dela dr Jovan Deretić, obnovitelj srpske istorijske škole, govorio je o najtežem nacionalnom problemu koji zaokuplja Srbe vekovima.
Narod koji mi Srbi nazivamo Arbanasima, stranci Albancima, a oni sami sebe nazivaju Šćipetarima poreklom je sa Kavkaza. U antičkom vremenu bila je poznata jedna zemlja na Kavkazu pod imenom Albanija. Tako su je nazivali stranci, ali ne i njeni stanovnici, baš kao i danas ovu Albaniju. Savremenu Albaniju njeni stanovnici nazivaju Šćiperija. ?lbanija na Kavkazu nalazila se na istočnim padinama ove planine, između Kaspijskog mora i vrha Kavkaza.
Austrougarski pisci su krajem 19 i početkom 20 veka, namerno davali pogrešno tumačenje značenja imena Šćiperija, umesto zemljom brđana, nazivali su je zemljom orlova.To je trebalo da pred svetom izgleda da Arbanasi imaju neko plemenitije poreklo.

Srbi arbanasi – Svi naši neprijatelji se mogu prepoznati u odnosu prema arbanasima i prema nama.

U svakom medjunarodnom spoju postoje dva principa preko kojih se sve prelama- to je istorijsko i etničko pravao.

Deretić je tokom 99 god. objavio knjigu Arbanasi u Srbiji. Tadašnje Min. spoljnih poslova podržalo je ideju da knjiga bude prevedena na nekoliko stranih jezika ali je premDeretićevim rečima neko iz tadašnje vlasti to zabranio.

Naredne sedmice na velikoj sceni Doma kulture biće izvedena premijera pozorišne predstave “Klaustofobična komedija” Dušana Kovačevića, u režiji Miroslava Trifunovića i u izvođenju privatnog pozorišta Mala scena. Ovo je inače 7 predstava Dušana Kovačevića koja se igra u Valjevu i njom se završava 15 sezona pozorišta.

U predstavi igraju Veroljub Veca Andrić, Katarina Vićentijević, Dragan Lukić, Branko Antonić, Goranka Kalember Lučić, Milan Đurđević i Milica Janevski.

Predpremijera ove predstave će se odigrati u sredu 14. decembra za učenike Ekonomske škole, dok je premijera zakazana za četvrtak 15. decembra sa početkom u 20 časova. Karte za predstavu su u prodaji od ponedeljka i mogu se kupiti na blagajni Doma kulture.

sreda u 19h dec bibl knj vece

U Galeriji 34, na jednom od značajnijih kulturnih dogadjaja sinoć,imali smo priliku, da se ,posredstvom filmskih plakata,podsetimo sedme umetnosti kao i početaka zlatnog doba holivudskog filma. riliku, da se ,posredstvom filmskih plakata,podsetimo sedme umetnosti kao i početaka zlatnog doba holivudskog filma.@@@
Ovi plakati razotkrivaju uspomene na jedno romantičnije vreme,vreme početaka jedne umetnosti koja se odlikovala izuzetnom zabavnošću i uverljivim prikazivanjem detalja iz svakodnevnog života dočaranih na filmskom platnu.
U ovoj izložbenoj zbirci moguće je doživeti svu plodonosnu avanturu višeznačne produkcije umetničkog dela.Ova izložba prikazana je zahvaljujući finansijskoj podršci SO Valjevo i načelnici odeljenja društvenih delatnosti Gordani Joksović.

U subotu u 19h otvorena je izložba Filmskog plakata. Svih 20 plakata prikazuju perid od 1895 – 1942. Iz romantičnog doba holivudskog filma prikazani su samo neki- kao što su Prohujalo s vihorom, Dama s kamelijama, Kleopatra. Autor izložbe je Rada Golubović Lemon, plakati su dobijeni iz Jugoslovenske kinoteke, a organizator je omladinski centar.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…