infakt__frame.jpgAkcija “”Školama u pohode””, koja traje već 20 godina, ove godine se održava povodom obeležavanja petnaestogodišnjice od smrti pesnika Miroslava Antića.
– Akcija se odvija po školama širom Srbije, Republike Srpske i crne Gore i tako će se do kraja ove školske godine prikupiti materijal za monografiju “Školama u pohode” i u kojoj će biti obuhvaćeno oko 500 reprezentativnih škola predloženih od strane ministarstava prosvete. Pored ove monografije u pripremi je još jedna publikacija, knjiga za decu “Kad porastem biću dete” i koja predstavlja drugi deo knjige “Olovka piše srcem”. U knjizi je sadržano oko stotinu pitanja i oko hiljadu odgovora učenika koji su vrlo zanimljivi i duhoviti, kaže Mara Simekić. direktorka projekta “Školama u pohode”.
U okviru akcije “”Školama u pohode”” publicista i glumac Goran Lazović iz Beograda, đacima Prve osnovne škole odigrao predstavu na stihove pesnika Miroslava Mike Antića.
-Monodramu “Tako je govorio Mika Antić” postavio sam prvi put na sceni pozorišta “Duško Radović” i do sada ju je videlo preko 120 hiljada mailišana na svim srpskim prostorima, ističe Goran Lazović, glumac i autor monodrame. Bili smo u Republici Srpskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori i po Srbiji i do kraja ove školske godine obićićemo još oko 300 škola. Miroslava Antića je bilo teško prilagoditi ovom uzrastu jer je on bio ozbiljno neozbiljni pisac, bio je svestrana ličnost, napisao je 30 knjiga, snimio 50 filmova. Njegova knjiga “Plavi čuperak” prava je himna ljubavi i štampana je u tiražu od preko milion primeraka.
Prošlogodišnja akcija bila je posvećena pesnikinji Desanki Maksimović, a naredna će biti u znaku pisca Branka Ćopića.
Ovogodišnju akciju su organizovali Ministarstva prosvete Srbije i Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…