21. novembra ove godine Svetska zdravstvena organizacija je objavila procene učestalosti i rasprostranjenosti HIV infekcije u svetu. Procena je da će u svetu do kraja godine biti više od 40 miliona ljudi inficiranih virusom HIV-a. Premda naša zemlja spada u zemlje sa niskom prevalencijom HIV/AIDS-a epidemiološka situacija se može okarakterisati kao nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja, s obzirom na teške socijalno-ekononomske uslove kao i rizično ponašanje.
60% HIV infekcija je preneseno seksualnim putem . I ovogodišnjom kampanjom Omladina JAZAS-a upozorava da je prevencija jedino sigurno sredstvo zaštite protiv ove bolesti.
Upotreba kondoma tj. neke forme kondoma, može se pratiti i nekoliko hiljada godina unazad kroz istoriju. Poznato je da su još drevni Egipćani oko 1000 godina pre Hrista koristili lanenu tkaninu u formi sličnoj kondomu radi zaštite od prenosa bolesti.
Od 100. – 200. godine nove ere potiču najraniji dokazi upotrebe kondoma u Evropi i nalaze se kao prikazi na pećinskim crtežima u Francuskoj.
1500. godine nove ere – XVI vek objavljen je prvi zapis, tačnije opis i istraživanje upotrebe kondoma kao profilaktičkog sredstva, i to u Italiji. Gabrijel Falopius (Gabrielle Fallopius) je tvrdio da je pronalazač lanenog zaštitnog prekrivača za penis i izvršio istraživanje na 1100 muškaraca koji su tu zaštitu koristili; nijedan od 1100 muškaraca se nije inficirao sifilisom. Pošto je korisnost kondoma priznata u zaštiti od infekcija, tek je nešto kasnije shvaćena njegova kontraceptivna uloga tj. prevencija trudnoće.
Dalje u XVI veku su učinjena i prva poboljšanja kondoma kada je lanena tkanina prvo bivala natopljena u hemijski rastvor i sušena pre upotrebe i to su bili prvi spremicidi na kondomima.
U XVIII vek pojavili su se kondomi napravljeni od životinjskog creva . Ipak, oni su bili prilično skupi što je za nesrećnu posledicu imalo njihovu višekratnu upotrebu – jedan kondom se koristio po nekoliko puta. Ova vrsta kondoma je u to vreme opisivana kao “oklop protiv zadovoljstva, a paukova mreža protiv infekcije”.
1844. godina Goodyear i Hancock su otpočeli masovnu proizvodnju kondoma napravljenog od vulkanizovane gume. Procesom vulkanizacije sirova guma prerađena je u jak i elastičan materijal.
1861. godina pojavio se prvi oglas o kondomima u američkim novinama kada je The New York Times objavio oglas za “Dr. Pauverove francuske zaštitnike” (u originalu – Dr. Power”s French Preventatives).
12 godina kasnije usvojen je Komstokov zakon nazvan po Antoniju Komstoku (Anthony Comstock). Ovaj zakon je učinio nelegalnim bilo kakvo reklamiranje bilo koje vrste kontraceptivnoh sredstva i takođe je dozvolio poštanskoj službi da konfiskuje kondome koji su se prodavali i slali poštom.
1880.-te godine proizveden je prvi kondom od lateksa mada su ovakvi kodnomi postali široko dostupni tek tridesetih godina XX veka. Do 1935. godine 1.5 miliona kondoma se proizvodilo svakog dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Inače, lateks se pravi od soka iz drveta koje uglavnom raste u Aziji i Brazilu.
80.-tih godina XX veka, kondome je prozvodilo tek nekoliko proizvođača mahom iz Sjedinjenih Američkih Država. 1987. japanski brend Kimono je postao dostupan potrošačima. Ovi kondomi su bili tanji i dobro lubrikovani a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo a ne samo zaštitu.
90.-tih je počela masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma. Tih godina proizveden je i prvi poliuretanski kondom.
Do 1993. godišnja proizvodnja prirodnih lateks kondoma dostigla je cifru od 8.5 milijardi.
anski kondom.
Do 1993. godišnja proizvodnja prirodnih lateks kondoma dostigla je cifru od 8.5 milijardi.
@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…