Ivko je ugledni niški zanatlija. Za koji dan će njegova slava, kojoj se uvek iznova raduje, lep prolećni svetac, Sveti Đorđe, ili prosto Đurđevdan. Tog jutra vrata njegove kuće se širom otvaraju zvanim i nezvanim (na slavu se i ne zove). Ceo dan dočekuje, bogato poslužuje i ispraća desetine uglednih gostiju.
Pisac sve to vešto pretvara u veliku parabolu našeg mentaliteta.
Za Stevana Sremca važi da je jedan od najčitanijih i najpopularnijih srpskih proznih pisaca iz XIX veka. Nakon ekranizacije njegovih dela: “Pop Ćira i pop Spira” i “Zona Zamfirova”, na velikim, ali i malim ekranim, pojaviće se i “Ivkova slava”.
U Konaku knjeginje Ljubice pala je prva klapa domaćeg filma, čiji scenario potpisuje reditelj Zdravko Šotra. Glavni junak priče, gazda Ivko, kao pravi srpski domaćin, slavi krsnu slavu Đurđevdan, puna tri dana i noći. Običaj je da se na slavu ne zove, ali ni da se sa slave niko ne tera. Veliki problemi nastaju kada gosti postanu veseli, bučni i agresivni. Kako će tada postupiti Ivko, videće gledaoci 24. oktobra u Centru “Sava”, kada je zakazana premijera ovog ostvarenja. Iako se radnja dešava u Nišu, scene neće biti snimanje u njemu (osim Tvrđave), već će se raditi u Beogradu, potom u Svilajncu, Valjevu, Pirotu… Za potrebe filmske ekipe, u Valjevu je čak napravljena čitava ulica.Tokom snimanja filma koje je trajalo šest dana na lokacijama u Nišu, Pirotu, Valjevu, Svilajncu i Beogradu, uporedo sa filmskim materijalom sniman je i materijal za televizijsku seriju koja će biti emitovana na TV Pink, iz razloga jer je ova televizijska, a od nedavno i filmska kuća
Nastao po motivima istoimene pripovetke Stevana Sremca, scenario i režiju potpisuje Zdravko Šotra, reditelj filmova “Osvajanje slobode”, “Idemo dalje”, “Braća po materi”, “Boj na Kosovu”, “Dnevnik uvreda ’93”, “Lajanje na zvezde”, “Pljačka Trećeg Tajha” i najgledanijeg srpskog filma u poslednjih 15 godina “Zona Zamfirova” koju je videlo preko milion i 200 hiljada gledalaca. Nakon “Popo Ćire & Pop Spire” i “Zone Zamfirove” ovo je treća ekranizacija Sremčevog dela.

a gledalaca. Nakon “Popo Ćire & Pop Spire” i “Zone Zamfirove” ovo je treća ekranizacija Sremčevog dela.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…