infakt__frame.jpgZa narednu godinu Direkcija za obnovu i razvoj KO pogođenog zemljotresom će iz budžeta Srbije dobiti samo 200 miliona ukoliko se ništa ne promeni. Od strane Vlade Srbije još 2002. godine usvojen je zbirni iznos štete od zemljotresa koji je područje KO pogodio krajem septembra 1998. i šteta je ustanovljena na 13, 9 milijardi dinara. Oko 45 % ili negde oko 6,1 milijardu je Vlada uložila u KO, kaže Zoran Jakovljević, direktor Direkcije za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom.

Kroz komisije je tretirano 24 000 individualnih objekata. Oko 14 500 je bilo u prvoj, drugoj i trećoj kategoriji oštećenja, gde se podrazumevaju lakše sanacije i tu je oko 80% sanacija realizovano, za konstruktivnu sanaciju bilo je oko 4000 objekata i 5500 je trebalo sagraditi. Do sada je sanirano oko 500 objekata, a sagrađeno je oko 3700 objekata koji se nalaze u raznim fazama od tek sagrađenih do kompletno završenih. Ove godine je u republičkom budžetu bilo predviđeno 500 miliona dinara, a dinamika priliva sredstava nije bila odgovarajuća.

Sedam godina je prošlo, a posledice nisu otklonjene.Do konačnog saniranja posledica zemljotresa ostalo je još 3500 objekata za sanaciju i 1800 objekata za izgradnju.

Svojevremeno je napravljeno poređenje da su posledice zemljotresa u Banja Luci otklanjane 12 godina uz pomoć koja je pristizala iz cele zadašnje Jugoslavije. Ostaje pitanje koliko godina će posledice mioničkog potresa biti otklanjane kada sredstva stižu samo iz budžeta Republike Srbije. Naredne sedmice započinje rasprava o budžetu za 2006. godinu, da li će doći do povećanja iznosa sredstava za Direkciju, veliko je pitanje, kaže Milorad Belić, narodni poslanik i predsednik Saveta direkcije.

Drugi argument je da bi trebalo da dođe do smanjenja broja zaposlenih u organima državne uprave, što ostavlja prostor za oddatna sredstva koja bi mogla da se prebace Direkciji.

Poslednja instanca bi bila eventualno budžetska rezerva, ali i netrošenje sredstava na objekte od društvenog značaja i investicije već samo individualnu stambenu izgradnju. Sve što može u ovom trenutku je da se čeka okončanje rasprave o budžetu.
I na kraju, sa predviđenih 200 miliona u budžetu nije teško izračunati koliko godina će još trajati obnova – bar 39 godina.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…