infakt__frame.jpgProblematika otpadnih voda i zaštiti životne sredine, a posebno o zaštiti vodnih resursa na teritoriji svake opštine pojedinačno bila je tema današnjeg sastanka predstavnika ekspertskog tima republičke Direkcije za vode – Departmana za vode i čelnika opštine Valjevo, ali i drugih opština Kolubarskog, Mačvanskog i Zlatiborskog okruga.
Stručno ekspertski tim iz Beograda upoznao je učesnike sastanka o najsavremenijim evropskim rešenjima problematike iz te oblasti i o mogućnostima u sufinansiranju u narednim godinama.

– Pošli smo od toga da je EU još pre 15 godina donela draft za rešavanje ovih problema kada se radi o prigradskim naseljima. Taj draft jasno ukazuje na to kojim putem Srbija treba da krene u rešavanju ovakvih problema.

U poslednje vreme dolazi do sve većih nestašica kvalitetne vode kako u svetu tako i kod nas, a sve to uglavnom usled ljudske nemarnosti odnosno zagađivanja zemljišta kao i površinskih i podzemnih voda. Polazeći od te činjenice, kao jedino rešenje za očuvanje zaliha podzemnih nezagađenih voda kao imperativ se nameće prečišćavanje otpadnih voda do te mere da se mogu bez ikakvog rizika upuštati u recipijente.

– Prečišćavanje se vrši isključivo pomoću biljaka. Ova metoda pored toga što je efikasna ona je i ekonomična.

Ovo je prvi u nizu stručno-konsultantskih sastanaka koji bi trebalo da iznedre studiju o rešavanju ove problematike, a koja će doprineti boljoj realizaciji određenih donacija Evropske unije koje su namenjene zaštiti životne sredine u gradovima i opštinama Srbije. Studija će nositi naziv “Zaštita malih i srednjih vodotokova i mikroakumulacija u Srbiji od zagađivanja izgradnjom mokrih polja za prečiscavanje sanitarno fekalnih voda”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…