infakt__frame.jpgOd 26. do 28. oktobra u Valjevu se održava seminar “”Prava deteta i maloletničko pravosudje za predstavnike sistema maloletničkog pravosudja iz Valjeva, Užica, Čačka i Šapca, a u organizaciji Centra za prava deteta. Cilj seminara je impementacija novog Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnoj pravnoj zaštiti maloletnika.

U Zakonu o maloletnim počiniocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica uvršteni su svi svi principi o zaštiti prava maloletnih lica prema pavilina UNICEF-a. Novi zakon će doprineti modernom zakonodavstvu i specifičnom sudskom sistemu za maloletna lica koja su u sukobu za zakonom. Maloletnički postupak drugačiji je od postupka protiv odraslih i sudska odluka rezultat je ličnih potreba maloletnika, a ne blage ili loše kaznene politike.

U oblasti maloletničkog pravosuđa mora se graditi jedan novi sistem, gde svi snose deo odgovornosi. Od lokalne zajednice, koja veoma često želi da “pere ruke” i da ovaj problem posmatra kao nešto što mora da rešava neka tamo daleka država, do samih građana, koji jednostavno moraju da menjaju sistem odgovornosti i odnos prema mladim ljudima.
Problem je i što se svi u okviru nekih svojih sistema, u okviru zdravstva, prosvete, policije, bavili problemom maloletničkog prestupništva, a jako teško se sedelo zajedno i pokušavalo da se nekim sinhronizovanim merama reše problemi. I maloletničko pravosuđe nije nešto što možete graditi na represiji. Sistem maloletničkog pravosuđa podrazumeva da se mladi ljudi nauče pravilima.

Sva istraživanja pokazuju da su deca, koja su u sukobu sa zakonom, najčešće žrtve ili svojih roditelja ili sistema koji nije reagovao kada je trebalo. Zbog toga, maloletničko pravosuđe trebalo bi da se bavi decom koja su u riziku, bilo da su žrtve ili izvršioci i ceo postupak je usmeren prema njima, a ne protiv njih.
Deca koja dolaze u sukob sa zakonom ne čine to po sopstvenom izboru nego kao rezultat suženih mogućnosti dostupnih za njihov razvoj. One su još više ograničene kada jednom uđu u sistem krivičnog pravosuđa
Dečji predmeti trebalo bi da se rešavaju brže, da nema odlaganja suđenja maloletnim delinkventima, da se obezbedi pravedno suđenje i posredovanje između žrtve i počinioca. Lišavanje slobode trebalo bi da bude krajnja mera, a primenjivala bi se mere nadzora i smeštaja kao alternativa. Maloletni prestupnici bi se uključivali u rad humanitarnih organizacija, poslova lokalnog, ekološkog sadržaja i uključivanje u zdravstvene ustanove i savetovališta za odvikavanje od upotrebe alkohola i droge.
Najvažnija je budućnost dece i ako se njima ne pomogne, oni možda neće dobiti šansu da izađu na pravi put.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…