>>>1469. – Kraljica Isabela od Kastilje udala se za aragonskog kralja Fernanda II, čime su pod jednom krunom ujedinjene gotovo sve španske hrišćanske zemlje.

>>>1685. – Francuski kralj Luj XVI poništio je Nantski edikt, lišivši hugenote svih verskih i građanskih sloboda koja im je 1598. garantovao kralj Anri IV.

>>>1692. – Postavljen je kamen temeljac Petrovaradinske tvrđave kod Novog Sada, na ruševima srednjovekovne tvrđave na uzvišenju 40 metara iznad Dunava.

>>>1697. – Rođen je italijanski slikar Đovani Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto, jedan od najboljih pejzažista 18. veka.

>>>1856. – Rođen je srpski geolog i političar Jovan Žujović, geolog svetskog glasa, utemeljivač geološke nauke u Srbiji.

>>>1865. – Umro je engleski državnik Henri Džon Templ, poznat kao lord Palmerston, dvaput premijer između 1855. i 1865.

>>>1867. – SAD su formalno preuzele suverenitet nad Aljaskom, koju su 30. marta 1867. kupile od Rusije za samo 7,2 miliona dolara.

>>>1893. – Umro je francuski kompozitor Šarl Guno, s Kamijem Sen Sansom glavni predstavnik klasicizma u francuskoj muzici 19. veka.

>>>1910. – Rođen je srpski kompozitor, dirigent i muzikolog Vojislav Vučković, koji je u Pragu završio Konzervatorijum i Majstorsku školu, gde je i doktorirao.

>>>1919. – Rođen je kanadski državnik Pjer Eliot Trudo, premijer od 1968. do 1979. i od 1980. do 1984.

>>>1922. – Osnovana je Britanska radio kompanija [BBC].

>>>1931. – Umro je američki pronalazač Tomas Alva Edison, koji je zadužio svet mnogim pronalascima, poput sijalice s ugljenim vlaknom, fonografa [gramofon], mikrofona, fonometra. Usavršio je i telegraf i akumulator, znatno poboljšao dinamo-mašinu, pronašao kinetoskop i prvi primenio celuloidnu filmsku traku od 35 milimetara. Sagradio je prvi filmski atelje u svetu. Registrovao je više od hiljadu pronalazaka, a savremenici su ga smatrali “prvim dobrotvorom čovečanstva”.

>>>1941. – Ustaše su u Karlovcu u Drugom svetskom ratu ubile Josipa Kraša, jednog od organizatora prvih partizanskih akcija na Kordunu, Baniji i u Pokuplju, člana Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije.

>>>1967. – Sovjetski vasionski brod “Venera 4” ušao je u atmosferu Venere i emitovao podatke na Zemlju dok nije izgubio kontakt 27 kilometara iznad površine Venere.

>>>1991. – Televizija Beograd počela je da emituje program preko satelita.

>>>2000. – Senat SAD odobrio je prodaju hrane i lekova Kubi, što je najveća izmena u embargu koji je protiv te karipske zemlje Vašington zaveo četiri decenije ranije.

o je najveća izmena u embargu koji je protiv te karipske zemlje Vašington zaveo četiri decenije ranije.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…