Engleska rec stres znaci pritisak, napor, naprezanje. Stres je skup bioloskih i psihickih poremecaja izazvanih nekom agresijom na organizam. Vecina ljudi zna sta je stres. Porodicna svadja, dodatna odgovornost na poslu, guzva u saobracaju-sve ovo moze da izazove stres. Potpuna analiza stresa pokazuje da se u nastajanju pojavljuju dva cinioca, najpre spoljni uslovi a zatim se pojavljuje stres koji osoba sama izaziva-svojim nacinom resavanja problema, svojim temperamentom, licnom disciplinom.
U toku celog zivota suocavamo se sa situacijama koje mogu biti posebno stresne. Iako neke nisu traumaticne, one su toliko jake da mogu poremetiti nasu zivotnu ravnotezu. Negativni dogadjaji uzrocnici su velikog stresa. Medjutim pozitivne promene npr. unapredjenje na poslu sa povecanjem plate stvaraju dobru dozu stresa.
Jedan od prvih simptoma stresa je otezana koncentracija i gubitak pamcenja. Taj fenomen se pojavljuje kod ucenika koji polazu ispit i koji pod uticajem napetosti ne mogu odgovarati na pitanja. Ova pojava u narodu se zove blokada, odnosno ta osoba ne moze da reaguje suocena sa novom neocekivanom prilikom na koju nije naviknuta. Najcesce fizicke reakcije na stres su ubrzan rad srca, porast krvnog pritiska sto je cesto praceno znojenjem, mucninom i vrtoglavicom.
Nauciti da se opustite jedan je od najefikasnijih nacina hvatanja u kostac sa stresom. Provoditi vreme sa ljudima koje volimo i koji nas vole je jos jedan dobar nacin za opustanje. Kljuc za smanjenje stresa je razumeti sta ga izaziva, kako utice na vas kao i shvatiti sta mozete da preduzmete u bilo kojoj stresnoj situaciji. Ukoliko vam se zivot ucini sve tezim i tezim i ako pomislite da ne mozete sa tim da izadjete na kraj, potrazite strucnu pomoc. se zivot ucini sve tezim i tezim i ako pomislite da ne mozete sa tim da izadjete na kraj, potrazite strucnu pomoc.@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…