>>>1684. – Rodjen je francuski slikar Zan Antoan Vato, tipican predstavnik rokokoa, cije je slikarstvo delikatnog kolorita i osetljivog crteza uglavnom posveceno temama iz drustvenog zivota aristokratije.

>>>1813. – Rodjen je italijanski kompozitor Duzepe Verdi, uz Riharda Vagnera, najistaknutiji romanticarski operski stvaralac 19. veka.

>>>1837. – Umro je francuski ekonomista Sarl Furije, socijalista-utopista koji je smatrao da je kapitalizam “asocijalan”, jer su u njemu pojedinci u stalnom ratu jedni s drugima.

>>>1861. – Rodjen je norveski polarni istrazivac, diplomata i humanista Fritjof Nansen, profesor okeanografije na Univerzitetu u Oslu, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1922. Istrazivao je od 1893. do 1896. Grenland i Severni ledeni okean ploveci na brodu “Fram”, koji je konzerviran i cuva se u blizini Osla.

>>>1888. – Rodjen je ruski revolucionar Nikolaj Ivanovic Buharin, profesor politicke ekonomije Univerziteta u Moskvi, koji se boljsevicima prikljucio 1906, posle Oktobarske revolucije 1917. jedan od vodecih ideologa vladajuce Boljsevicke partije.

>>>1901. – Rodjen je svajcarski skulptor i slikar italijanskog porekla Alberto Dakometi, cije je obimno, raznovrsno i osobeno delo izraz gotovo svih dominantnih strujanja umetnosti 20. veka.

>>>1913. – Zavrsena je izgradnja Panamskog kanala dugog 81,6 kilometara, kojim su spojeni Atlantski i Tihi okean, ali su brodovi poceli da ga koriste tek 15. avgusta 1914.

>>>1918. – Prva srpska armija pocela je operacije oslobadjanja Nisa u Prvom svetskom ratu, uprkos upozorenju vrhovnog komandanta saveznickih snaga na Balkanu francuskog generala Luja Franse Deperea da je to srljanje u avanturu. Goneci austrijsku i nemacku vojsku dolinom Juzne Morave, srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovica oslobodila je Nis u munjevitom napadu i primorala okupatore na povlacenje ka severu.

>>>1943. – Generalisimus Cang Kaj Sek polozio je zakletvu kao predsednik Kine.

>>>1964. – U Tokiju su otvorene Olimpijske igre, prve u Aziji.

>>>1970. – Umro je francuski politicar Eduar Daladje, potpisnik Minhenskog pakta s Nemackom 1938, kojim je Adolfu Hitleru omoguceno da okupacijom Sudeta rasparca Cehoslovacku.

>>>1980. – U Alziru je u zemljotresu poginulo 2.590 ljudi, a oko 330.000 stanovnika grada Al Asnam ostalo je bez krova nad glavom.

>>>1982. – SAD su nametnule sankcije Poljskoj zbog odluke poljske vlade da zabrani sindikat “Solidarnost”.

>>>1985. – Umro je americki filmski glumac i reziser Orson Vels, ciji je vec prvi film “Gradjanin Kejn” – delo virtuozne izrazajne snage i originalnosti, tehnickih novina i novog nacina montaze – jedan od najboljih u istoriji kinematografije.

>>>1985. – Umro je americki filmski i pozorisni glumac rusko-romsko-mongolskog porekla Jul Briner, podjednako dobar u karakternim, avanturistickim i diskretnim komicnim rolama. Igrao je u mnogim filmovima, ali je verovatno najvise upamcen po ulozi u muzickom filmu “Kralj i ja”, za koji je nagradjen Oskarom, a i u pozoristu je godinama igrao u istoimenoj predstavi.

>>>1990. – SSSR i Nemacka su potpisali ugovor o povlacenju sovjetskih vojnika iz Nemacke do kraja 1994.

>>>1991. – Skupstina Srbije je odlucila da republicka zastava bude trobojka, bez zvezde petokrake.

>>>1993. – Socijalista Andreas Papandreu dobio je izbore i vratio se na vlast u Grckoj.

>>>2000. – Umrla je srilankaska drzavnica sinhaleskog porekla Sirimavo Bandaranaike, prva zena premijer u svetu.

>>>2003. – Nobelovu nagradu za mir dobila je iranski advokat i borac za ljudska prava Sirin Ebadi, kojoj je Nobelov komitet dao prednost u odnosu na papu Jovana Pavla II.

>>>2004. – Umro je americki glumac Kristofer Riv, filmski “Supermen”, koji je od 1995. godine bio vezan za invalidska kolica, posto je u nesreci na jahanju slomio dva kicmena prsljena. Nije se, medjutim, predavao bolesti i u takvom stanju je glumio u vise filmova, ukljucujuci rimejk legendarnog Hickokovog “Prozora u dvoriste”.
u takvom stanju je glumio u vise filmova, ukljucujuci rimejk legendarnog Hickokovog “Prozora u dvoriste”.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…