Javni prostori su od suštinske važnosti za sve zajednice u Srbiji. kada javni prostori dobro funkcionišu, služe kao svojevrsna pozornica našeg javnog života. Uloga javnih prostora je da budu mesta gde se proslavlja, druži, trguje, gde se prijatelji susreću, a kulture mešaju.
Program „Kreiranje javnih prostora“ (Project for Public Spaces – PPS)“ se bavi uređenjem javnih površina.
Javni prostori su zajednički cilj na kome lokalna samouprava, različite neformalne grupe i nevladine organizacije mogu raditi u procesu demokratizacije, a što može dovesti do održive razvojne prakse.
IRD i USAID, kroz CRDA program inicira projekte uređenja javnih površina u gradovima zapadne Srbije, za šta je neophodno i učešće lokalnih eksperata iz relevantnih oblasti. U Valjevu je park Pećina uvršetn u projekat. U okviru radionice posećena je predloženu lokacije i na licu mesta napravljen okvirni spisak predloga prioriteta za kratkoročan rad kako bi na proleće već bili vidljivi rezultati prve faze.

– Na ovu radionicu pozvali smo oko 40 ljudi, kaže stefani Kostić, koordinator Regionalne kancelarije IRD.

“Project for Public Spaces« (PPS) je neprofitna organizacija iz Njujorka (www.pps.org), a u osnovi je inicijativa i pristup izgradnji i održavanju javnih mesta.
Organizacija PPS radi u SAD i širom sveta od 1975. godine i do sada je učestvovala (u saradnji sa lokalnim stanovnštvom) u uredjenju preko 1000 projekata (trgovi, pijace, javne zgrade, autobuska stajališta i dr.).
Principi rada ove organizacije zasnovan je na tridesetogodišnjem iskustvu.
Projekat kreiranja javnih prostora je vraćanje ulicama i trgovima i druge funkcije, koje im pripadaju, oživljavanje dela prostora u kome boravimo. Potrebno je napraviti prostor koji će biti vredniji za život, vredniji za stanovanje, vredniji za šetnju, sastanke, kupovinu, sedenje i relaksaciju. Potrebno je izgradi osećaj sigurnosti, samopoštovanja i pripadanja ovom okruženju i našem gradu.
laksaciju. Potrebno je izgradi osećaj sigurnosti, samopoštovanja i pripadanja ovom okruženju i našem gradu.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…