Bronzana glava u liku žene i majke niz čije obraze se spuštaju suze vraćena je na spomen obeležje postavljeno početkom februara 2004. a kojim je obeleženo 200 godina od početka Prvog srpskog ustanka.
– Ja sam hteo da će postavljanje glave bidu juče, ali sam onda saznao da je danas neki praznik, pa sam odlučio da se prilagodim tome. Ovo što sam sada uradio mislim da je konačno i hvala Bogu mislim da je to okončano jer skandali koji su nastali oko ovog spomen obeležja oslikavaju banalnu našu situaciju u državi.
Ovog puta lice žene gleda prema istoku.
– Da, to je bio moj cilj od početka, kaže vajar Milomir Jevtić, autor spomen obeležja, jer u situaciji kada su bili mrazevi i -15 stepeni teško je bilo biti skoncentrisan da vidiš svaku sitnicu i da uradiš onako kao što treba. Ja znam da je to unikatno spomen obeležje, a prisutne suze simbolišu večne suze jedne zemlje koja pati vekovima
Spomenik je visok 120 cm, sačinjen od obojenog kvalitetnog kamena koji je otporan na atmosferske pojave. Parterno uređenje prostora oko spomen obeležja urađeno je prošle godine.
Seča knezova je prvi u nizu dogadjaja vezanih za Prvi srpski ustanak, tako da je obeležavanje dva veka novije srpske državnosti i počelo u Valjevu. U februara, pre 201 godinu na reci Kolubari, u današnjem centru grada, pogubljeni su najpoznatiji knezovi ovoga kraja Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin.
današnjem centru grada, pogubljeni su najpoznatiji knezovi ovoga kraja Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin.
@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…