Proteklog vikenda na Divčibarama u odmaralištu “Stevan Filipović” održana je deseta po redu manifestacija “Dani gljiva na valjevskim planinama”. Posetioci su imali prilike da pogledaju izlozbu gljiva, lekovitog bilja, literature, fotografija, da slusaju strucna predavanja, prisustvuju nagradjvanju najboljih decijih crteza i jos mnogo toga.
Pored osnovnog edukativnog cilja ovo okupljanje sluzi i za popularizaciju upotrebe u ishrani gljiva sa cime se ne mozemo pohvaliti. Iako na nasim prostorima raste preko 200 vrsta jestivih gljiva na trpezama ih je tek nekoliko.
Bez obzira na nepovoljne vremenske uslove ovde se okupilo nekoliko stotina proizvodjača, sakupljača, pasioniranih zaljubljenika ali i vrsnih poznavalaca i stručnjaka za gljive. Nesto vise o samoj manifestaciji govori Dragić Tomić iz Gljivarskog društva Valjevo.
Na manifestaciji su učestvovali i zdravstveni radnici Patronažne službe Doma zdravlja i Zavoda za zaštitu zdravlja.
Organizator ove obrazovno-turisticke manifestacije bilo je Gljivarsko društvo Valjevosu a suorganizatori JP Valjevoturist, Drustvo za proucavanje lekovitog bilja, Ekolosko drustvo “Zeleni bukvar” i udruzenje domacina Valjevo.

ustvo za proucavanje lekovitog bilja, Ekolosko drustvo “Zeleni bukvar” i udruzenje domacina Valjevo.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…