Izgradnja toplane i toplifikacije Valjeva u celini je veoma znacajan projekat čijom će se realizacijom trajno rešiti problem snabdevanja toplotnom energijom svih zainteresovanih korisnika. Ukupna vrednost investicije je 13.090.000eura, a objekta bi bio smešten na lokaciji u blizini stanice za prečušćavanje otpadnih voda u Goriću.
– U toku je izrada projekta za toplovod po ulicama i po predviđenoj dinamici i ugovorima sklopljenim sa Mašinoprojekt Kopringom iz Beograda kompletan projekat tolifikacije treba da bude gotov do kraja novembra. Nakon toga od CIP-a se očekuje tehnička kontrola. Po dobijanju dozvole za izgradnju stupićemo u kontakt s bankama vezano za realizaciju ovog projekta. Tokom zime očekujemo sprovođenje tendera i izbora izvođača radova za ovaj projekat, kaže Miroslav Rasulić, direktor JKP Valjevo.
Evropska Agencija za rekonstrukciju potvrdila je da će donacijom obezbediti 4,5 miliona ´ za realizaciju projekta toplifikacije opstine Valjevo. Republička Agencija za rekonstrukciju uputila je Memorandum o razumevanju kojim se opisuje odgovornost Evropske Agencije za rekonstrukciju, opštine Valjevo i Javnog komunalnog preduzeća Valjevo u odnosu na ovaj projekat.
– Finansiranje toplifikacije sadrži tri stavke od kojih je najznačajnija donacija koja je već izvesna u iznosu od 4,5 miliona €. Opština će obezbediti 1,5 miliona € i ostaje nepokrivenih 5,5 miliona € sa 2,5 milona € koje tek treba da se reše sa bankama.
Konacnu odluku o odabiru banke, rukovodstvo opštine Valjevo doneće nakon utvrdjivanja koja je ponuda najpovoljnija. U opciji su, sem Svetske banke, Raifajzen banka, Komercijalna i Sosijeteženeral banka.
Izgradnjom toplane sa sadašnjih 3500 korisnika grejanja koje opslužuje JKP Valjevo broj korisnika bi se uvećao na oko 15000. Smanjenje broja kotlarnica umnogome će doprineti i ekološkom aspektu i smanjenju štetnih gasova u atmosferi.

a umnogome će doprineti i ekološkom aspektu i smanjenju štetnih gasova u atmosferi.

@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…