Na Vojničkom groblju u Valjevu polaganjem venaca, obeleženo je 90 godina od borbi u Prvom Svetskom ratu. Ovo je i dan podsećanja na hiljade poginulih, a valjevsko groblje nemi je svedok ratnog vihora i 90 godina nakon nakon događaja.
Sastali smo se ovde da odamo počast onima koji su izgubili živote pre 90 godina. Ovde na ovom groblju počivaju ratnici raznih verskih pripadnosti. Srbija je i tada pokazala svoje veliko srce. Iako ih je rat i uništavanje razdvojilo, oni danas počivaju u miru, u carstvu svevišnjega i danas osećamo da postoji jedna poruka, rekao je predsednik Opštine Jovan Tomić i dodao
– Poruka je: Dali život uvek treba dati da bi se pomoglo otadžbini, da li postoji bolji način iskoristiti taj život da se pomogne otadžbini, da se učini da rata ne bude, da se spreče sve te strahote. Zato nam je ovo i jedna poruka koja se odnosi na sve nas, a pogotovu na političare, na one koji pregovaraju o ratu i miru da slede ono staro pravilo da je bolje i danima i mesecima i godinama razgovarati, nego jedan dan ratovati. Potrebno je da svi narodi svoje snage upotrebe da do rata ne dođe, da se svaka zemlja pomogne koja je u nevolji i to bi bio način da se odužimo onim hrabrim ratnicima koji su svoje živote dali za slobodu svoje zemlje.
Vence na spomenik položili su Božidar Simatković, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Goran Lučić, načelnik Kolubarskog okruga, Jovan Tomić, predsednik opštine valjevo, pripadnici Sekretarijata unutrašnjih poslova Valjevo i predstavnicu Udruženja boraca rata od 1990. godine opštine Valjevo.
Organizatori današnje svečanosti su Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, opština Valjevo i Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo. arstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, opština Valjevo i Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…