Kesten je jedna od najkorisnijih i ekonomski najznačajnih vrsta šumskog drveća. Kestenovo drvo se može koristit kao sirovina za drvnu industriju, u industriji tanina, industriji celuloze i papira, kao voćka i kao hrana.
Pitomi kesten počinje rano da plodonosi . Hemijska analiza potpuno dehidrisanih plodova,pokazuje da sadrži: šećernih materija 83%, masnih materija 2.7%, azotnih materija 6.4%, nešećernih materija 5.5%, pepela 2.4%. Od plodova pitomog kestena u neki zemljama Sredozemlja dobija se brašno, od kojeg se izrađuje hleb. Sem toga, plodovi pitomog kestena sadrže i vitamine, kao vitamin B, antiskrobičnog vitamina C ima u istoj srazmeri kao i kod limuna. U lišću kestena ima vitamina K.
U Hilandarskom medicinskom kodeksu br.517 o zaraznim bolestima, koji potiče iz 15. veka i koji se smatra kao prvo medicinsko delo kod Srba, preporučuje se da rekonvalescenti posle preležanih zaraznih bolesti uzimaju radi jačanja hranu od plodova kestena sa limunom ili pomorandzom. Mana mu je što nije lako svarljiv, pa se ne preporučuje licima sa slabim organima za varenje.
Pitomi kesten je značajna biljka za razvoj pčelarstva. Pčelari ga cene kao visokoproduktivnu medonosnu biljku, jer ima obilan polen i mnogo nektarija.
U listu kestena ima veoma mnogo i vitamina K, koji služi za zaustavljanje krvarenja. Ulje iz kestenovih plodova ima raznovrsnu primenu u medicini za stomačna oboljenja.
Pitomi kesten je veoma dekorativna vrsta drveća, naročito ako se nalazi na osamici i u retkom sklopu, jer samo tada ima veliku i široku krunu sa robustnim granama. U parkovnim zasadima kesten je vrlo pogodan zbog svoje lepe krosnje. veliku i široku krunu sa robustnim granama. U parkovnim zasadima kesten je vrlo pogodan zbog svoje lepe krosnje. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…