Vajar Milomir Jevtić, uradiće skulpturu sa motivom šahovske figure visoku 2,5 metara betonskom tehnikom, koja će biti locirana kod Doma kulture. To je njegov poklon valjevskom Šah klubu “Sveti Nikolaj”, a šah klub poklanja ovu skulpturu gradu i Valjevcima. Na ovaj način valjevski Šah klub želi da se oduži svim ljidima koji pomažu, neguju šah i ulažu u razvoj šahovske igre u gradu na Kolubari.
– Počeli smo da radimo na skulpturi posvećeno drevnoj šahovskoj igri, kaže autor skulpture Milomir Jevtić. Ideja je nastala još pre godinu, dve, ali tada nije bilapovoljna situacija da se to realizuje. Sada je novo rukovodstvo u klubu i to je ono što posebno inspiriše, pogotovu što ja volim da radim za Valjevo. Skulptura je inspirisana šahom i to nije konkretno nijedan figura i ne može se prepoznati u onom klasičnom smislu, ali se može prepoznati kao trag šahovskih motiva.
Valjevo će tako biti jedan od retkih gradova, ako ne i jedini u Srbiji već, a i šire, koji će imati jednu skulpturu posvećenu šahovskoj igri. Pitali smo Jevtića da li tako nešto postoji negde u svetu?
– Postoje skulpture koje u identične klasičnim skulpturama. Međutim, umetnički oblikovana skulptura ne postoji. To će biti jedinstvena skulptura posvećena šahovskoj igri. Sadašnja skulptura je napravljena od betona, ali se razmišlja da se to za neko vreme odlije u bronzi. Pošto je ovo privremena lokacija ideja je da se ova skulptura premesti na zelenu površinu ispred Doma kulture u blizinu spomenika Žikice Jovanović Španca.
Postavljanje skulpture praktično je počelo juče izlivanjem postolja, a kompletan posao trebalo bi da se uradi za desetak dana. skulpture praktično je počelo juče izlivanjem postolja, a kompletan posao trebalo bi da se uradi za desetak dana.@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…