U Galeriji 34, je svečano otvorena izložba fotografija Darka Dozeta fotoreportera Tanjuga pod nazivom “KORENI DUSE”. Fotografije prikazuju Kosova i Metohije.

U organizaciji organizacije Srpski narodni pokret “Svetozar Miletić”, u opštine je održana promocija knjige “Alternativni model svetske zajednice” -Civilno društvo i nevladine organizacije, autora dr. Smilje Avramov, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu.

Film “Mi nismo andeli 2” dobio je “Gran pri” i “Veliku zlatnu mimozu”, ali i najveci broj nagrada na 19. hercegnovskom filmskom festivalu.

Novosadski fotoreporter Darko Dozet video je Kosovo i Metohiju na početku 21. veka. Na tim slikama ovekovečeni su detalji iz svakodnevnog života kosovskih Srba, na prvi pogled identični detaljima iz života ma kojeg čoveka, na ma kojem delu ove planete. Na njima su, dakle, svakodnevne ljudske radosti i strepnje, dečije igre i nestašluci, domaćinski poslovi i brige.Na Dozetovim slikama su, međutim, i lica koja govore strahovima i očajanjem, ranjeni i oskrnavljeni hramovi. Darko Dozet je rođen 1976. u Novom Sadu, a već sa 16 godina postao je član Foto, kino i video saveza Vojvodine. Završio je Srednju grafičku školu – smer fotografija, u Novom Sadu. Pre dolaska u Tanjug, bio je fotoreporter novosadskog “Dnevnika “. Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a njegovim fotografijama ilustrovano je mnoštvo knjiga, monografija i kataloga. Dobitnik je više priznanja za rad i stvaralaštvo u oblasti fotografije. Pokrovitelji izložbe su Skupstina opstine Valjevo i Omladinski centar Valjevo.

Knjiga je izašla pre desetak dana, a ovo je njena prva promocija. O knjizi su govorili istaknuti članovi Srpskog narodnog pokreta Svetozar Miletić, akademik dr. Dragan Nedeljković i Slobodan Filimonović.

izjava

Avramovićeva je rodom iz Pakraca. Studirala je pravo i muziku u Beču. Te studije su prekinute nemačkom okupacijom Austrije, a završila ih je u Zagrebu gde je i doktorirala 1946 godine. Od 1948 godine je bila asistent na pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta gde je drugi put doktorirala 1956 godine. Objavila je uđžbenik iz međunarodnog javnog prava koji je doživeo 18 izdanja, napisala je više monografija o spoljnoj politici za ministarstvo inostranih poslova, objavila preko 200 stručnih članaka i nastupala 43 puta na svetskim kongresima sa referatima.

Film “Mi nismo andeli 2” dobio je “Gran pri” i “Veliku zlatnu mimozu”, ali i najveci broj nagrada na 19. hercegnovskom filmskom festivalu.

Srdanu Dragojevicu, reditelju filma, pripala je i “Zlatna mimoza” za režiju, dok je “Zlatna mimoza” za scenario dodeljena Srdanu Koljevicu za film “Sivi kamion crvene boje”. “Zlatna mimoza” za žensku ulogu pripala je Mariji Vickovic za film “Pogled s Ajfelovog tornja”, a “Zlatna mimoza” za mušku ulogu Srdanu Todorovicu za film “Sivi kamion crvene boje”.

I ove godine dodeljena je nagrada publike “Nit TV Novosti”, koja je pripala reditelju filma “Balkanska braca” Božidaru Boti Nikolicu.

icu.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…