Na današnji dan pre 15 godina kod vodenice na Gradcu osnovani su Liberali Srbije Pokret za Valjevo, tada pod nazivom Nova demokratija. Duh ove političke stranke nastao je još 1969. osnivanjem mladih istraživača i održao se do dana današnjeg. Prvi predsednik Pokreta bio je Vojislav Andrić, potom Siniša Mitrović, Slobodan Đukić i sada Vojislav Jovanović.
-Na žalost nismo našli svoje mesto na političkoj sceni Srbije, najviše smo bili osporavani u samom Valjevu, rekao je Vojislav Jovanović, ali je bitno da nikada nijednom članu Liberala Srbije nije izrečena nijedna presuda. Naš imižd bila je kultura i obrazovanje. Nažalost sadašnje vreme nije onakvo kakvo želimo, ali se uzdamo da će mladi koji su odrastali uz nas napraviti nešto bolje za sebe.
Vojislav Andrić je u svom obraćanju naglasio da su Liberali Srbije bili i u vlasti i u opoziciji od svog osnivanja, ali da sve što su radili bilo je odgovorno i s ljubavlju prema svom gradu.
– Ponosni smo na sve što smo uradili u svim oblastima, a najveći uspeh nam je što su programi svih opštinskih odbora drugih političkih partija kopije našeg programa još iz perioda osnivanja, zaključio je Andrić.
Slobodan Đukić se u svom obraćanju takođe osvrnuo na protekle godine i periode osporavanja Pokreta, ali je izrazio nadu i da će uskoro neko i javno reći da je Pokret bio taj koji je govorio pre svih ono što će kasnije usvojiti većina i krenuti u realizaciju tih ideja.
Gost Pokreta za Valjevo danas je bio i predsednik stranke Dušan Mihajlović koji je uz čestitke Pokretu istakao da su se u proteklim godinama i decenijama na vlasti u Srbiji izređale sve političke ideje i organizacije .
– Mi smo se svesno odlučili da budemo manjina i ne računamo da će još za izvesno vreme osloboditi levice i desnice, odnosno socijalne i nacionalne demagogije, rekao je Mihajlović. Liberali Srbije ne mogu da patentiraju svoje ideje ali nas raduje da postoji interesovanje za njih i mnogi se sada opredeljuju ka liberalnom usmerenju i sve otvorenije zastupaju liberalizam. Mi na to gledamo pozitivno jer će vrlo brzo doći do stvaranja liberalno-demokratske stranke koja će okupiti sve rasute snage u jedinstvenu organizaciju. Iako je rano govoriti o tome, liberali srbije će se vratiti na političku scenu, rekao je Mihajlović.
Početkom oktobra održaće se Kongres Liberala Sbije, a nakon toga i Skupština Pokreta za Valjevo što će doneti nove garniture sposobne da liberalne ideje prevedu na srpski i da ih građani prihvate.
Pokret za Valjevo deceniju i po svog postojanja obeležiće predstavom Seobe u izvođenju AP Abrašević, a koja je dar Agencije Valjevac, a sutra u Brankovini organizovan je piknik za sve članove, simpatizere i prijatelje stranke. r Agencije Valjevac, a sutra u Brankovini organizovan je piknik za sve članove, simpatizere i prijatelje stranke.@@@

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…