Poznato je da je vodoprivredni sistem Rovni više decenija predstavljao jednu od najvećih investicija u regionu, u gradu Valjevu sigurno najveću. Neposredan povod za realizaciju ovog sistema je projekat iz 30-tih godina prošlog veka, da se reke Drina i Sava povežu preko reke Kolubare. Početna ideja se oslanjala na povezivanje vodotokova kao i zaštitu od erozije slivova valjevskih planina. Nadrgradnja ove ideje nastala je 80-tih godina prošlog veka, pa je namena sistema projektovana za energetski deo, snabdevanje pitkom vodom, poljoprivredu i zaštitu od poplavnog talasa sliva reke Kolubare.
Ovako projektovan sistem od Svetske banke verifikovan je 80-tih godina prošlog veka. Dugogodišnjom gradnjom i promenama u ideologiji-vlasti totalno je degradiran tehnološki sistem koji je prošao kroz sve faze odlučivanja, na svim nivoima vlasti. Zadnjih godina projektovani sistem je doživeo kolaps jer je kao finansijer ostala samo vodoprivreda.
Povod za naše obraćanje javnosti je istupanje direktora JP Kolubara u medijima pri čemu je izneto da investicuju preuzimaju Srbijavode, da JP Kolubara postaje servis-stručna služba Ministarstva poljoprivrede, da u nadležnost Srbijavode se izdvaja izgradnja akumulacije iz celog projekta vodoprivrednog sistema Rovni, a po važećim aktima Republike Srbije sistem je tehnološki nedeljiv, a nosilac investicije je SO Valjevo, koja je oformila JP Kolubara kao nominalnog nosioca investicije. nedeljiv, a nosilac investicije je SO Valjevo, koja je oformila JP Kolubara kao nominalnog nosioca investicije. @@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…