Kada se pomene ime Nadežde Petrović odmah se vidi spona dva grada Čačka i Valjeva. U Čačku je rođena, a svoj život skončala je u gradu na Kolubari rekla je Milica Peronijević, direktorka Galerije Nadežda Petrović u Čačku otvarajući izložbu slika Bogića Risimovića Risima sinoć u Galeriji 34.
– Naši programi jesu koncipirani da kroz slikarstvo i taj univerzalni likovni izraz predstavimo svoje stvaralaštvo čuvajući naše nacionalno biće, rekla je Milica Petronijević. Mi se bavimo savremenom umetnošću koja teži novim načinima izražavanja. Za 40 godina postojanja Galerije imali smo preko 300 izložbi i izlagalo je više od hiljadu umetnika. Bogić Risimović Risim obeležio je drugu polovinu XX veka. On se vezivao u svojim slikama za tradiciju.
Izložba u Galeriji 34 obuhvata 18 slika koje čine sažet pregled Risimovog slikarstva od 1952. do 1983. godine, dok je izložba u Čačku obimnijeg sadržaja i prate je projekcije filmova za koje je Risim uradio scenografiju.
“Za dve i po decenije Risimovo slikarstvo je prošlo kroz živ umetnički razvoj. On je počeo velikom nostalgijom za zavičajem da bi u poslednjim slikama završio u cistom poetskom doživljaju. To je bio dug i složen proces, logičan i prirodan, u koji je uneo svoj slikarski instinkt i založio svoju ličnost. Onako nizak, prav kao krajputaš, kočoperan, prkosan, Risim je tip čoveka koji pobožno veruje u svoj narod i slikar visoke moralne odgovornosti. Duboko odan tom svom moravskom čovečanstvu, on je oduvek želeo da sliku detinjstva trajno ucvrsti i sacuva. Stvorio je i nesto više od toga. Prijatnu i toplu opšteljudsku umetnost skrojenu po meri coveka”, napisao je svojevremeno o njegovim slikama Lazar Trifunovic u predgovoru kataloga za izložbu.
Bogić Risimovića Risim osnovnu školu i Gimnaziju završio u Čačku. Akademiju likovne umetnosti u Beogradu u klasi prof. Djordja Andrejevica – Kuna. Živeo je i radio u Sarajevu i Beogradu. Prvi put je izlagao 1945.god.
Pored slikarstva bavio se filmskom scenografijom, ilustracijom, opremom knjiga. rvi put je izlagao 1945.god.
Pored slikarstva bavio se filmskom scenografijom, ilustracijom, opremom knjiga.@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…