U Srbiji, kao integralnom delu svetskog tržišta, sistematski se uvodi program sertifikacije kvaliteta prehrambenih proizvoda u cilju povećanja izvoza hrane kao i poboljšanja kvaliteta većine prehrambenih proizvoda, prema smernicama QMS-ISO sistema upravljanja kvalitetom i HACCP standarda koji se aktivno primenjuju u Evropskoj Uniji i SAD.
Informacioni seminar na temu QMS-ISO/HACCP standarda, održaće se 17. avgusta 2005. godine u Valjevu, u zgradi opštine Valjevo od 9:30 časova.
Program podrške sertifikaciji proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom prehrambenih proizvoda u Srbiji počinje u drugoj polovini avgusta, i to kroz organizovanje informacionih seminara. U toku seminara renomirani konsultanti prezentiraće detaljne informacije o zahtevima pomenutih standarda i o procesu njihovog uvodjenja i sertifikacije, te izložiti studije slučaja i primere uvodjenja navedenih standarda. Pored ostalog, učesnicima seminara će biti podeljene i brošure koje daju detaljne informacije o zahtevima QMS-ISO i HACCP standarda i o postupcima njihovog uvodjenja i sertifikacije. Učesnici će po okončanju seminara ispuniti upitnik kako bi se prikupile informacije na osnovu kojih će konsultantska kuća proceniti kapacitet učesnika zainteresovanih za uvodjenje standarda. Kvalifikovani učesnici seminara stiču pravo da konkurišu za pohadjanje programa konsultacija i intenzivne obuke za pripremu dokumentacije i procesa poslovanja za dobijanje ISO/HACCP sertifikata. Konsultacije i obuka će otpočeti nakon info seminara, početkom septembra, i finansiraće ih takodje USAID / IRD.
U toku seminara učsnici će dobiti i informacije kako da se prijave kod Ministarstva poljoprivrede za nadoknadu troškova obuke i sertifikacije, tako da će i preduzeća koja ne uspeju da se kvalifikuju za intenzivnu obuku u okviru USAID/CRDA programa imati mogućnost da konkurišu za sredstva iz budžeta Ministarstva poljoprivrede za programe standardizacije.
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem programa Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju (CRDA), koji na teritoriji Zapadne Srbije sprovodi International Relief and Development (IRD), obezbeđuje besplatnu obuku i stručnu pomoć preduzećima i zadrugama u Srbiji kako bi se u što većoj meri povećao broj proizvođača prehrambenih proizvoda koji će uvesti HACCP (standard bezbednosti hrane) i ISO 9001/14001 (sistemi upravljanja kvalitetom) standarde. da koji će uvesti HACCP (standard bezbednosti hrane) i ISO 9001/14001 (sistemi upravljanja kvalitetom) standarde.@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…