>>>1675 – Po nalogu kralja Carlsa II, položen je kamen temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgradu Grinic.

>>>1792 – U Parizu je više od 1.000 ljudi poginulo u jurišu mase na kraljevsku palatu Tiljerije, gde su gnevni gradani masakrirali kraljevu Švajcarsku gardu. Uhapšen je kralj Luj XVI i ukinuta je monarhija.

>>>1842 – Velika Britanija donela je zakon kojim je ženama i deci ispod 10 godina zabranjen rad u podzemnim kopovima rudnika.

>>>1846 – U Vašingtonu je osnovan centar za naucna istraživanja “Smithsonian Institution” .

>>>1878 – Srpski knez Milan Obrenovic izdao je ukaz o “ustrojstvu Vojnog muzeja” radi prikupljanja i cuvanja trofeja iz ratne istorije.

>>>1895 – U “Kraljicinom holu” u Londonu izveden je prvi promenadni koncert, kojim je dirigovao Henri Vud.

>>>1913 – U Bukureštu je potpisan mir izmedu Bugarske i balkanskih saveznika Grcke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okoncan Drugi balkanski rat. Bukureštanskim mirom Makedonija je podeljena izmedu Bugarske, Grcke i Srbije, a Rumunija je dobila deo Dobrudže.

>>>1920 – U Sevru, predgradu Pariza, potpisan je nakon Prvog svetskog rata mirovni ugovor Turske i clanica Antante kojim je Turska lišena mnogih teritorija Otomanskog carstva. Ugovor je izazvao veliko ogorcenje u Turskoj i parlament je odbio da ga ratifikuje.

>>>1945 – Japan je u Drugom svetskom ratu ponudio saveznicima predaju, pod uslovom da car Hirohito zadrži presto.

>>>1964 – Papa Pavle VI doneo je svoju prvu encikliku [Eclesiam suam] o pomirenju sa ostalim hrišcanskim crkvama, nehrišcanskim verskim zajednicama i spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

>>>1990 – Šefovi arapskih država su vecinom glasova [12 za, osam protiv] osudili iracku okupaciju Kuvajta.

>>>1999 – Islamski gerilci proglasili su rusku pokrajinu Dagestan nezavisnom državom i pozvali na “sveti rat” za oslobodenje.

>>>2003 – Putem specijalne veze izmedu zemlje i Medunarodne svemirske stanice vencali su se ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko koji je u tom trenutku bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda i Jekaterina Dmitrijeva koja je bila u svemirskom centru u Hjustonu. To je prvo svemirsko vencanje u istoriji covecanstva. na Dmitrijeva koja je bila u svemirskom centru u Hjustonu. To je prvo svemirsko vencanje u istoriji covecanstva. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…