1830. – Francuska skupština izabrala je za kralja Francuske Luja Filipa, posle pada Šarla X Burbonskog u Julskoj revoluciji. Novi monarh postao je poznat kao “kralj gradjanin”.

1834. – Umro je francuski pronalazac Žozef Mari Žakar, koji je 1801. izumeo mehanicki tkacki razboj, nazvan njemu u cast “Žakarova mašina”.

1858. – Kraljica Viktorija I odabrala je Otavu za prestonicu britanskog dominiona Kanada.

1859. – Rodjen je srpski glumac, reditelj i pisac pozorišnih komada, humoristickih feljtona i komedija Ilija Stanojevic, poznat kao Cica-Ilija, najpopularniji komicar svog vremena, izuzetno omiljen glumac, živog i spontanog humora i bogatog duha.

1876. – Rodjena je holandska igracica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari [“Jutarnje oko”], imenu koje je pre Prvog svetskog rata uzela dok je živela na Javi, tada pod kolonijalnom vlašcu Holandije. Kao navodna nemacka špijunka streljana je u blizini Pariza u oktobru 1917.

1895. – Otvorena je prva medjunarodna izložba moderne umetnosti u Veneciji, koja se otad održava svake druge godine.

1900. – Umro je nemacki revolucionar Vilhelm Libkneht, jedan od osnivaca Druge internacionale
1889. Ucestvovao je u revoluciji 1848. i 1849. u Nemackoj, potom je emigrirao i u Londonu je godinama saradjivao s Karlom Marksom.

1912. – Rusija i Japan potpisali su sporazum o podeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1938. – Umro je ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Sergejevic Stanislavski, osnivac Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898, ciji je umetnicki rukovodilac i ideolog bio do kraja života.

1942. – Pocelo je iskrcavanje americkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal u grupi Solomonskih ostrva, cime je oznacen pocetak ofanzivnih dejstava saveznika na Pacifiku u Drugom svetskom ratu.

1945. – ŠSR je u Drugom svetskom ratu objavio rat Japanu u skladu sa zakljuccima vodjstva antihitlerovske koalicije. Sovjetske jedinice s milion i po vojnika, 5.556 tenkova i 3.466 aviona prodrle su u Mandžuriju sa tri strane. Za kratko vreme japanska kvantunška armija je poražena i 21. avgusta prisiljena da obustavi otpor. U kratkom ratu poginulo je 60.000 i zarobljeno bezmalo 600.000 japanskih vojnika.

1957. – Umro je americki filmski glumac Oliver Norvel Hardi, simpaticni “debeljko”, ciji neponovljivi gegovi u paru sa Stenom Lorelom i sada zasmejavaju publiku širom sveta.

1960. – Kubanski premijer Fidel Kastro objavio je odluku o nacionalizaciji svih americkih kompanija na Kubi.

1960. – Obala Slonovace proglasila je nezavisnost od Francuske.

1989. – Umrla je srpska pozorišna rediteljka Mira Trailovic, godinama jedna od najdominantnijih licnosti našeg i svetskog teatra. Osnovala je 1956. pozorište “Atelje 212”, a potom i BITEF [Beogradski internacionalni teatarski festival], ciji je umetnicki direktor bila od 1967. do smrti.

1990. – Africki nacionalni kongres Nelsona Mandele odustao je posle 29 godina od oružane borbe protiv vlasti bele manjine, a zauzvrat je vlada Južne Afrike prihvatila razgovore o okoncanju sistema aparthejda.

1999. – Francuski vojnici iz sastava Kfora silom su sprecili oko hiljadu Šiptara da mostom preko Ibra udju u deo grada pretežno nastanjen Srbima, u nameri da i u tom gradu na severu Kosova i Metohije organizuju etnicko cišcenje.

1999. – U rusku autonomnu republiku Dagestan iz susedne Cecenije upalo je nekoliko stotina islamskih terorista u pokušaju da je ujedine s Cecenijom i na Kavkazu stvore “jedinstvenu islamsku državu”.

2002. – Medjunarodni monetarni fond odobrio je Brazilu za privredni oporavak kredit od 30 milijardi dolara, najvecu sumu u istoriji te medjunarodne finansijske institucije.

2003. – U eksploziji bombe ispred jordanske ambasade u Bagdadu poginulo je najmanje 11 ljudi.

2003. – Indonežanski sud izrekao je smrtnu kaznu islamskom teroristi Amroziju, umešanom u bombaški napad na ostrvu Bali godinu dana ranije u kojem je ubijeno 202 ljudi, mahom stranih turista.
m u bombaški napad na ostrvu Bali godinu dana ranije u kojem je ubijeno 202 ljudi, mahom stranih turista.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…