1489. – Španski moreplovac italijanskog porekla Kristofer Kolumbo otkrio je na trećem putovanju u Novi svet ostrvo koje je nazvao Trinidad.

1684. – U borbi s Turcima poginuo je srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike.

1849. – U bici kod Šegešvara poginuo je mađarski pisac i revolucionar srpskog porekla major Šandor Petefi, reformator mađarske poezije u koju je uneo narodni duh.

1886. – Umro je mađarski kompozitor, pijanista i dirigent Franc List, muzičar romatičarskog opredeljenja i predvodnik nove muzičke škole, pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku, dao klaviru sjaj i snagu orkestra i znatno uticao na razvoj evropske muzike 19. veka.

1912. – Rođen je američki ekonomista Milton Fridman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976, začetnik “čikaške škole” u ekonomiji [“pogon o novcu”]. Stvorio je novu kvantitativnu teoriju novca i smatrao da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomske politike.

1919. – U poraženoj Nemačkoj donet je posle Prvog svetskog rata Vajmarski ustav, kojim je uspostavljena republika i ukinuta carevina.

1941. – Rajhsmaršal Herman Gering naložio je pismeno u Drugom svetskom ratu šefu policije Rajnhardu Hajdrihu da sačini nacrt plana “konačnog rešenja” – istrebljenja Jevreja u Evropi.

1944. – Kao pilot savezničkog aviona, na borbenom zadatku nad Mediteranom u Drugom svetskom ratu poginuo je francuski pisac Antoan Mari Rože de Sent Egziperi, autor “Malog princa”, jednog od najlepših dečjih romana u svetskoj književnosti. U delima je veličao moralnu snagu heroja.

1964. – Američka vasionski brod bez ljudske posade “Rendžer 7” emitovao je prve snimke tamne strane Meseca.

1971. – Američki astronauti Dejvid Skot i Džejms Irvin, članovi misije “Apolo 15”, postali su prvi ljudi koji su se vozili površinom Meseca – više od šest časova proveli su u vožnji električnim lunarnim vozilom.

1974. – Stupio je na snagu sporazum o prekidu vatre izmedju Turske i Grčke na ostrvu Kipar.

1991. – Predsednici ŠSR i SAD Mihail Gorbačov i Džordž Buš potpisali su u Moskvi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja velikog dometa.
ihail Gorbačov i Džordž Buš potpisali su u Moskvi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja velikog dometa.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…