15.-tak učenika isturenog odeljnja OŠ Andra Savčić narednu školsku godinu započeće u novom objektu. Svečano otvaranje školske zgrade obavila je dr Rebeka Bikonsfild, predsednica odbora poverenika srpskog dobrotvornog društva.

tonski
——–Srpsko dobrotvorno društvo osnovano je tokom Prvog svetskog rata, a cilj je bio da pruži finansijsku pomoć sirotištima širom Kraljevine SHS. Rad Društva oživljen je početkom90.-tih. Sada se brine o siromašnoj deci u Srbiji, deci bez roditelja i hendikepiranoj deci. Pre tri godine od strane g.-dina Vladete Jankovića dobijena je sugestija da je škola na Divčibarama u jako lošem stanju i da đaci nemaju uslove da pohađaju nastavu. Tim povodom su sa prijateljima iz Valjeva odlučili da sagrade školu za decu sa tog područja. Novac je sakupljen održavanjem koncerata, izložbi slika i drugim sličnim sadržajima koji su održavani u Londonu, a najviše u ambasadi SCG. Mi smo veoma ponosni i srećni danas. Tu sam danas sa dvojicom kolega da prisustvujem otvaranju škole i da vidim decu koja će pohađati ovu školu u klupama. Ovo je veoma dobar potez za budućnost Divčibara i nadam se da će Društvo i dalje pomagati u Srbiji onoma kojima je pomoć potrebna.———-

Ideja o izgradnji škole na Divčibarama veoma je stara i datira još od pre 15 godina kada je OŠ “Andra Savčić” dobila je plac na lokaciji pored Doma zdravlja. Škola je do sada funkcionisala u 2 prostorije odmarališta “Mladost”, ali je zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, često preseljavana po raznim drugim objektima. Zbog nedostatka sredstava i malog broja učenika gradnja se dugo odlagala. Po rečima direktora Simića, broj učenika na Divčibarama varira između 10 i 15, i oni će četvorogodišnju osnovnu školu proći svi zajedno kroj jedno odeljenje.
Zoran

Sada nova škola pruža sve uslove za nastavu i može da primi više dece nego što je sada upisano, pa će i deca iz susednih sela moći da u njoj pohađaju nastavu. Zadovoljstvo zbog izgradnje nove školske zgrade izrazio je i britanski ambasador David Ganen koji je sa suprugom prisustvovao svečanom otvaranju.

David

Svečanosti na Divčibarama prisustvovao je Vladeta Janković, bivši ambasador SCG u V. Britaniji sada savetnik premijera Koštunice Petar Lađević, savetnik u Vladi RS, Milena Pavlović načlnica Opštinske uprave, učenici i nastavnici OŠ Andra Savčić. Ispred vrata školske zgrade postavljena je plaketa koja će podsećati na ovo zajedničko delo.
Andra Savčić. Ispred vrata školske zgrade postavljena je plaketa koja će podsećati na ovo zajedničko delo.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…