>>>1377. – Umro je engleski kralj Edvard III, koji je tokom vladavine od 1327. osvojio Škotsku i izazvao Stogodišnji rat s Francuskom kad se 1340. proglasio i kraljem te zemlje.

>>>1527. – Umro je italijanski političar, diplomata, pisac I istoričar Nikolo Makijaveli, jedan od utemeljivača političke nauke.

>>>1791. – Francuski kralj Luj XVI i kraljica Marija Antoaneta pokušali su u rano jutro da pobegnu iz Pariza, ali su stigli samo do Varena gde su uhapšeni.

>>>1813. – Španski kralj Žozef, brat francuskog cara Napoleona I, napustio je Madrid i u bici kod Vitorije njegovu vojsku porazile su snage engleskog vojskovodje Artura Velzlija, vojvode od Velingtona, čime je okončana francuska vladavina Španijom.

>>>1842. – Beograđane koji su došli da vide predstavu “Apoteoza besmrtnog Karadjordja” Đordja Maletića, kojom je trebalo da bude obeležena 25. godišnjica smrti vodje Prvog srpskog ustanka, na vratima zgrade u kojoj je zakazana premijera zateklo je obaveštenje: “Po naredbi čestitog paše, zakazana predstava neće se održati zato što se u njoj mešaju Turci i Srbi”. Predstava je prikazana 1847. u “Teatru kod jelena” i doživela je veliki uspeh.

>>>1855. – Rođen je srpski filolog Pera Đorđević, predsednik Srpske književne zadruge, član Srpske kraljevske akademije. Sarađivao je u izdavanju “Rječnika” Vuka Karadžića i izdao gramatičke i polemičke Karadžićeve spise. Dela: “Teorija književnosti”, studije o sintaksi srpskog jezika “O padežima bez predloga”, “O redu reči u srpskom jeziku”.

>>>1876. – Umro je meksički general i državnik Antonio Lopes de Santa Ana, predsednik Meksika od 1833. do 1836.

>>>1881. – Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak gradnje pruge Beograd-Niš, prve u Srbiji, a prvi putnički voz ka Nišu krenuo je s beogradske železničke stanice 3. septembra 1884.

>>>1905. – Rođen je francuski filozof i pisac Žan Pol Sartr.

>>>1908. – Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov.

>>>1933. – Rođena je francuska književnica Fransoaz Kuare, poznata kao Fransoaz Sagan, koja je opisala život francuske omladine u veoma čitanim romanima, s odjekom u celom svetu, ali je njihova književna vrednost osporavana.

>>>1963. – Francuska je povukla pomorske snage iz NATO.

>>>1969. – Umrla je američka teniserka Morin Konoli, nazvana Mala Mo, koja je 1953. postala prva teniserka u istoriji “belog sporta” koja je osvojila sva četiri Gren slem turnira.

>>>1970. – Umro je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, bivši predsednik Indonezije, prvi šef te azijske ostrvske države posle sticanja njene nezavisnosti od Holandije, jedan od lidera pokreta nesvrstanosti.

>>>1970. – U finalu svetskog fudbalskog prvenstva Brazil je u Siudad Meksiku pobedio Italiju rezultatom 4:1 i postao prvi trostruki osvajač trofeja Žila Rimea.

>>>1971. – Međunarodni sud pravde u Hagu je presudio da je nezakonita uprava Južne Afrike na teritoriji Jugozapadne Afrike [sadašnja Namibija].

>>>1990. – U zemljotresu na severu Irana poginulo je oko 100.000 ljudi.

>>>1990. – U Mađarskoj je zvanično ponovo otvorena berza, 42 godine pošto je zatvorena odlukom komunističke vlade koja je preuzela vlast posle Drugog svetskog rata.

>>>1991. – Umro je srpski ekonomista Zoran Pjanić, rektor I profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Ekonomskog saveta jugoslovenske vlade, glavni redaktor “Ekonomskog leksikona” I “Ekonomske enciklopedije”.

>>>1994. – SAD su ponudile Severnoj Koreji razgovore na visokom nivou, pod uslovom da Pjongjang potvrdi odustajanje od razvoja nuklearnog programa.

>>>2003. – U podeljenom gradu Hebronu ubijen je islamski terorista Abdulah Kavasme, jedan od lidera palestinskog pokreta Hamas, odgovoran za smrt više od 40 Izraelaca.
rista Abdulah Kavasme, jedan od lidera palestinskog pokreta Hamas, odgovoran za smrt više od 40 Izraelaca.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…