1599. – Rodjen je španski slikar Dijego Rodriges de Silva i Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Felipea IV.

1606. – Rodjen je francuski pisac Pjer Kornej, tvorac klasične francuske tragedije. Dela: tragedije “Sid”, “Horacije”, “Sina”, “Poliekt”, “Rodogin”, “Nikomed”, komedija “Lažljivac”.

1654. – Švedska kraljica Kristina Augusta – koja je 1644. okončala rat s Danskom i 1648. Tridesetogodišnji rat, posle čega je Švedska postala velika sila a Baltičko more praktično “švedsko more” – morala je da abdicira zbog naturanja nepopularne rimokatoličke politike.

1799. – Rodjen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik ruskog realizma, jedan od najvećih liričara svetske književnosti, čiju poeziju odlikuju osećajnost, mera, dovršenost i krajnja jednostavnost izraza.

1861. – Umro je italijanski grof Kamilo Benso Kavur, zaslužan za oslobodjenje Italije od Austrije i njeno ujedinjenje pod Savojskom dinastijom.

1868. – Rodjen je engleski polarni istraživač, pomorski kapetan Robert Falkon Skot, šef ekspedicije koja je u januaru 1912. stigla na Južni pol, četiri sedmice posle norveškog istraživača Ruala Amundsena, koji je prvi izveo takav podvig.

1871. – Posle poraza Francuske u francusko-pruskom ratu, Nemačka je anektirala Alzas.

1875. – Rodjen je nemački pisac Tomas Man, predstavnik psihološkog romana, najznačajniji nemački prozni stvaralac u 20. veku, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929.

1901. – Rodjen je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije, pod čijim je rukovodstvom zemlja stekla nezavisnost, jedan od lidera pokreta nesvrstanosti.

1903. – Rodjen je jermenski kompozitor Aram Iljič Hačaturijan, autor blistave “Igre sabalja”, čije je stvaralštvo zasnovano na jermenskoj narodnoj muzici.

1944. – Iskrcavanjem savezničkih snaga u Normandiji, u najvećem pomorskom desantu u istoriji, otvoren je drugi front u Drugom svetskom ratu, u kojem je dotad glavni teret borbe protiv nacističke Nemačke nosila sovjetska Crvena armija.

1948. – Umro je franucuski hemičar i industrijalac Luj Limijer, pionir svetske kinematografije, koji je s bratom Ogistom napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala.

1956. – Rodjen je švedski teniser Bjorn Borg, petostruki pobednik turnira u Vimbldonu, najprestižnijeg teniskog “gren slem” takmičenja.

1961. – Umro je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, koji je posle raskida s psihoanalizom Sigmunda Frojda, čiji je bio učenik, osnovao “analitičku” ili “kompleksnu” psihologiju.

1967. – Egipat je zatvorio Suecki kanal, dan posle izbijanja izraelsko-arapskog rata.

1968. – Umro je američki senator Robert Frensis Kenedi, na koga je dan ranije pucao palestinski terorista Sirhan Sirhan.

1972. – U eksploziji u rudniku uglja u Rodeziji poginuo je 431 rudar.

1981. – U najtežoj nesreći u istoriji železnice poginulo je najmanje 800 ljudi kad je sedam vagona pretrpanog putničkog voza iskliznulo iz šina i palo u reku Kosi u državi Bihar u Indiji.

1982. – Izrael je počeo invaziju Libana u nastojanju da iskoreni izvorišta arapskog terorizma.

1984. – Prilikom intervencije armije protiv ekstremističkih Sika koji su se zabarikadirali u kompleks “Zlatnog hrama” u Amricaru, prema indijskim vojnim izvorima poginulo je najmanje 250 Sika i 47 vojnika, dok su pojedini mediji procenili da je poginulo oko 1.000 ljudi.

1985. – Izrael je posle trogodišnje okupacije povukao glavninu snaga iz Libana, ali je zadržao granični pojas unutar te zemlje radi zaštite severnog Izraela od arapskih napada.

1994. – Prilikom pada kineskog aviona koji je leteo na unutrašnjoj liniji iz turističkog centra Sijan, poginulo je svih 160 putnika i članova posade, u najtežoj nesreći u vazdušnom saobraćaju u Kini.

1994. – U Kolumbiji je snežna lavina aktivirana zemljotresom zatrpala najmanje 100 ljudi.

1995. – U Južnoj Africi ukinuta je smrtna kazna.

2004. – Obeležena je 60. godišnjica iskrcavanja saveznika u Normandiji, a proslavi Dana D uz državnike zemalja antinacističke koalicije prvi put od završetka Drugog svetskog rata prisustvovao je i jedan nemački kancelar.
inacističke koalicije prvi put od završetka Drugog svetskog rata prisustvovao je i jedan nemački kancelar.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…