Juče je u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Srbije i sveta obeležen dan stradanja, odnosno smrti Gospoda Isusa Hrista – Veliki petak, te je stoga, ovo najznačajniji dan u strasnoj, stradalnoj ili velikoj sedmici koja predhodi Vaskrsu. Na taj dan Srpska pravoslavna crkva spominje stradanje Hristovo na krstu na Golgoti, gde je, kako je zapisano, izdahnuo “deveti čas dana”, a kako se dan računa od izlaska sunca, a to je u šesti čas, onda je pomenuti deveti čas, u stvari, 15 sati posle podne. U to vreme, odnosno u popodnevnim satima, juče je u srpskim pravoslavnim hramovima na večernjem bogosluženju, čitano jevandjelje u kome je opisan sam čin stradanja, mučenja, osudjivanja i smrti Gospoda Isusa Hrista. Nakon čitanja Jevandjelja, iz oltara crkve iznosi se Sveta Plaštanica na kojoj je prikazano beživotno Hristovo telo.
Plaštanica se postavlja na sredinu hrama, tu stoji sve do Vaskrsa i vernici u mimohodu je celivaju i poklanjaju joj se.

Bogosluženja na Veliki petak se završavaju u ponoć kada se peva kanon o raspeću Gospodnjem, koji opisuje žalost Crkve i plač Presvete Bogorodice, posle koga se služi Pashalno opelo i ophodi sa Plaštanicom oko hrama.
Inače, danas je Velika subota, koja se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi obeležava Svetom Liturgijom u jutarnjim satima. Ovo je dan Hristovog boravka u Adu, gde je zarad spasenja duša upokojenih propovedao Jevandjelje. tarnjim satima. Ovo je dan Hristovog boravka u Adu, gde je zarad spasenja duša upokojenih propovedao Jevandjelje.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…