1572. – Holanđani su počeli rat za nezavisnost od Španije.

1697. – Rođen je francuski pisac opat Prevo, poznat po romanu “Manon Lesko”, prema kojem su Žil Masne i Đakomo Pučini napisali opere.

1791. – Pod optužbom da je paktirao s dvorom ubijen je francuski političar i pisac Onore Gabrijel Viktor Riketi de Mirabo, najbolji govornik Francuske revolucije i jedan od glavnih zastupnika interesa trećeg staleža.

1809. – Rođen je ruski pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj, otac ruske realističke proze. Romanom “Taras Buljba”, ponesen etičkim vrlinama i borbom kozačkih predaka protiv poljskih i turskih osvajača, iskazao je divljenje za njihovu neuporedivu hrabrost, odanost Rusiji i pravoslavlju i žeđ za slobodom. U zbirkama pripovedaka “Večeri na salašu kraj Dikanjke”, “Mirgorod”, “Petrogradske priče”, “Arabeske”, romanu “Mrtve duše”, komedijama “Revizor” i “Ženidba”, oživeo je ogromnu pozornicu spahijske Rusije, s karijeristima, podmitljivcima, sitnim kradljivcima tuđeg vremena, silnicima i pijancima.

1815. – Rođen je nemački državnik Oto fon Bizmark Šenhauzen, nazvan “gvozdeni kancelar”, koji je “krvlju i gvožđem” ujedinio nemačke države.

1864. – Rođena je srpska glumica Zorka Todosić, članica beogradskog Narodnog pozorišta od 1886. do 1913, umetnica izuzetnog talenta i temperamenta i velike sugestivnosti. Ostvarila je niz karakternih, komičnih i dramskih uloga, nosila ceo operetski repertoar i igrala glavne uloge u komadima s pevanjem.

1868. – Rođen je francuski pisac Edmon Rostan, koji je s velikim uspehom oživeo barokne tragikomedije i romantične drame. Dela: drame “Sirano de Beržerak”, “Romantične duše”, “Daleka princeza”, “Orlić”.

1873. – Rođen je ruski kompozitor, dirigent i pijanista Sergej Vasiljevič Rahmanjinov, čija su dela sinteza evropskog duha i ruske narodne osećajnosti.

1918. – U Velikoj Britaniji osnovano je Kraljevsko vazduhoplovstvo [RAF].

1920. – Rođen je japanski glumac Toširo Mifune, koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave. Filmovi: “Rašomon”, “Sedam samuraja”, “Legenda o Musašiju”, “Ponori ljubavi”, “Krvavi presto”, “Skrivena tvrđava”, “Jodžimbo”, “Pobuna”, “Admiral Jamamoto”, “Pakao na Pacifiku”, “Crveno sunce”, “Bitka za Midvej”, “Šogun”.

1924. – Adolf Hitler je zbog veleizdaje osuđen na pet godina zatvora posle neuspelog puča 1923, ali je oslobođen u decembru 1924.

1933. – Nacisti su počeli progon Jevreja u Nemačkoj, blokiranjem računa u bankama i naredbom bojkota njihovih poslova.

1939. – Generalisimus Fransisko Franko objavio je da je građanski rat u Španiji okončan i da su SAD priznale njegovu vladu. U ratu je poginulo više od milion ljudi, a Franko je potom diktatorski vladao 36 godina.

1941. – U Beogradu su jugoslovenski premijer general Dušan Simović i šef britanskog Generalštaba feldmaršal Džon Grir Dil počeli dvodnevne pregovore o sklapanju vojnog saveza, ali nije postignut nikakav sporazum.

1945. – Američke trupe su u Drugom svetskom ratu počele napad na japansko ostrvo Okinava, koje je branilo 140.000 Japanaca. U napadu je učestvovalo više od 450.000 Amerikanaca, 1.321 ratni brod i 1.721 avion. U borbama je poginulo 110.000 Japanaca i 12.000 Amerikanaca, saveznici su izgubili 36 brodova i 763 aviona, Japanci 16 brodova, uključujući tada najveći ratni brod u svetu “Jamato” i 7.830 aviona, a Okinava je zauzeta posle tri meseca žilavog otpora.

1946. – U prvoj velikoj radnoj akciji omladine Jugoslavije posle oslobođenja zemlje od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu počela je izgradnja pruge Brčko-Banovići. Prugu dugu 90 kilometara, 60.000 mladih iz svih krajeva zemlje završilo je 7. novembra 1946.

1948. – Uspostavljenjem kontroile na svim putevima i železničkim prugama počela je sovjetska blokada zapadnog Berlina, smeštenog unutar Istočne Nemačke, odsečenog od zapadnih zona Nemačke koje su okupirale SAD, Velika Britanija i Francuska.

1952. – Umro je mađarski pisac Ferenc Molnar, tvorac publicističkog stila u mađarskoj literaturi, koji je romanom “Junaci Pavlove ulice” stvorio klasično delo omladinske književnosti. U pozorišnim komadima iskazao je izuzetnu tehniku i duhovitost. Ostala dela: drame i komedije “Liliom”, “Vuk”, “Gardist”, “Crveni mlin”, “Čudo medju brdima”, “Labud”, “Olimpija”, “Igra u dvorcu”.

1968. – Umro je ruski fizičar Lav Davidovič Landau, jedan od najvećih u 20. veku, otac sovjetske škole teorijske fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1962.

1970. – U Beogradu je iz zgrade “Borbe” počeo emitovanje Radio “Studio B”.

1976. – Umro je nemački slikar i vajar Maks Ernst, osnivač dadaističkog pokreta i jedan od najznačajnijih nadrealista. Otkrio je tehniku “frotaž”, srodnu automatizmu u nadrealističkoj poeziji, uveo je kolaž-fotografiju, a u skulpturi je često spajao antropomorfne i animalne elemente.

1995. – Četiri meseca posle ulaska u Čečeniju, ruske trupe su iz svih većih mesta isterale čečenske islamske separatiste.

1996. – U Japanu je stvorena najveća svetska banka, okončavanjem ujedinjenja “Micubiši banke” i “Banke Tokija”.

1999. – NATO avioni su devetog dana agresije na Jugoslaviju srušili prvi most – Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu. To je bilo drugo rušenje Varadinskog mosta: u Drugom svetskom ratu srušili su ga Nemci posle čega je obnovljen.

1999. – U prvoj izmeni unutrašnjih granica u Kanadi za 50 godina, na severu te zemlje stvorena je nova prostrana provincija nazvana Nunavut.

2001. – Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević uhapšen je u Beogradu.

2001 – Špijunski avion američke mornarice sa 24 člana posade prinudno je sleteo na kinesko ostrvo Hajnan posle sudara s lovcem F-8 kineskog ratnog vazduhoplovstva, što je izazvalo veliku diplomatsku napetost koja je između SAD i Kine potrajala nekoliko sedmica.

2002. – Holandija je postala prva zemlja u kojoj je legalizovana eutanazija – ubistvo iz milosrđa.

2003. – Američki vojnici ubili su kod iračkog grada Nadžaf sedmoro dece i žena u minibusu na koji su otvorili vatru pošto se nije zaustavo na kontrolnom punktu.
džaf sedmoro dece i žena u minibusu na koji su otvorili vatru pošto se nije zaustavo na kontrolnom punktu.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…