Po otvaranju Sportsko rekreativnog centra “Petnica” sedamdesetih godina, Ustanova za Fizičku kulturu “Valis” počela je sa organizovanjem letnjih škola plivanja i vaterpola. Svakog leta kroz te škole prolazilo je nekoliko stotina mladih Valjevaca.

Godine 2000. rodila se ideja i formiran je PVK “Valis” koji je iz letnje škole regrutovao talentovane plivače i vaterpoliste i pokušao da ih tokom cele godine održi na okupu.

Okosnicu današnjeg plivačkog dela kluba čine izuzetno talentovana deca iz škole plivanja 2001. godine. Tada se praktično i počelo sa ozbiljnim radom u klubu. Na svom prvom zvaničnom takmičenju na Otvorenom prvenstvu Srbije održanom krajem leta te godine u Kruševcu mladi plivači “Valisa” osvojili su svoje prve dve medalje.

Iz godine u godinu broj plivača se posle svake letnje škole plivanja povećavao. Javila se potreba da deca provere svoje stečeno znanje i formu i na takmičenjima. Organizovani su odlasci na više takmičenja i plivačkih mitinga. Već 2002. godine broj osvojenih medalja povećao se na 26, a 2003. godine plivači su osvojili više od 120 medalja. Zahvaljujući tim rezultatima klub je prošle godine dobio Nagradu Opštine Valjevo kao najuspešniji sportski kolektiv.

A tokom 2004. godine plivači PVK “Valis” osvojili su ukupno 276 medalja u pojedinačnim trkama, od toga 98 zlatnih, 98 srebrnih i 80 bronzanih. U štafetnim trkama osvojili su 32 medalje – 14 zlatnih, 6 srebrnih i 12 bronzanih.

Od rezultata u 2004. godini treba istaći – i na zimskom i na letnjem Prvenstvu Centralne Srbije u generalnom plasmanu PVK “Valis” je zauzeo III mesto, iza PK “Sveti Nikola” iz Niša i PK “Jagodina 2000” iz Jagodine

Na letnjem Prvenstvu Srbije za za kadete, omladince i apsolutnu kategoriju plivači PVK “Valis” su ove godine osvojili prve medalje na jednom republičkom prvenstvu – dve bronzane u pojedinačnim i dve bronzane u štafetnim trkama.

Na B Prvenstvu Srbije, koje je PSS organizovao za klubove koji nemaju zatvorene bazene u svojim opštinama – pa samim tim nisu u ravnopravnom položaju sa ostalim članicama PSS koji treniraju tokom svih 12 meseci dva puta dnevno, ekipa PVK “Valis” je sa osvojenih 100 medalja bila apsolutni pobednik u svim kategorijama.

Na svom prvom plivačkom mitingu održanom izvan granica SCG, na Međunarodnom plivačkom mitingu “Srđan i Maksim” u Trebinju, ekipa PVK “Valis” osvojila 3. mesto u ekipnom plasmanu.

Najveće priznanje svim članovima kluba stiglo je pred kraj godine, kada je stigao poziv Anđelki Petrović za učešće u pionirskoj reprezentaciji SCG.

I ovogodišnja plivačka sezona počela je uspešno. Plivači su se sa međunarodnog plivačkog mitinga “Jovanča Micić”, koji je održan 22. i 23. januara u Jagodini, vratili sa 7 osvojenih medalja.

Pored promocije plivačkog sporta u Valjevu, PVK “Valis” je svojim rezultatima privukao pažnju i plivačke javnosti u Srbiji. Od 2003. godine naš klub ima svog predstavnika u UO PSCS, poslednje dve sezone poverena nam je organizacija jednog kola letnjeg prvenstva centralne Srbije u plivanju, a od 2004. godine naš međunarodi plivački miting “Petnica kup” nalazi se u zvaničnom kalendaru takmičenja PSS.

Uspesi koji su navedeni sigurno dobijaju na još većem značaju ako se zna da u Valjevu ne postoji zatvoreni plivački bazen.

U letnjem periodu sa dva treninga dnevno na otvorenim bazenima u Petnici plivači PVK “Valis” uspevaju da dostignu pa čak i nadmaše plivače iz klubova koji takve uslove za treniranje imaju svih 12 meseci u godini.

Sa 4 – 5 treninga u bazenu Hotela “Vrujci”, u 25 km udaljenoj Banji Vrujci, i jednim do dva “suva” treninga nedeljno tokom zimskog perioda, treneri uspevaju da kod plivača održe kakav-takav kontinuitet, pa ni rezultati ne izostaju. To putovanje je veliki napor za naše plivače, jer se na treninge kreće u 19.30, a povratak je oko 23.30 h. Zbog toga je i broj aktivnih članovi kluba tokom zime nešto manji nego leti.

Trenutno plivači treniraju podeljeni u 5 grupa. “A” tim čine najuspešniji takmičari, rođeni između 1988. i 1994. godine. U “B” timu su nešto mlađi takmičari čije vreme dolazi, rođeni između 1996. i 1994. godine. Članovi “C” tima su rođeni između 1987. i 1992. godine, oni koji treniraju od aktiviranja plivačke sekcije 2001. godine, ali zbog obaveza u školi i sl. nisu u mogućnosti da treniraju punim intenzitetom. U “D” timu nalaze se plivači svih uzrasta i sa njima treneri najviše rade na korekciji plivačkih stilova. U “T” timu su najmlađi Valjevci, rođeni između 1996. i 1999. godine, ponikli iz prošlogodišnje letnje škole plivanja. U ovom trenutku aktivnih plivača u navedenih 5 kategorija ima više od 50, dok se tokom letnjeg perioda ovaj broj poveća i do 100.

Pored rada sa plivačima, u PVK “Valis” se posebna pažnja poklanja i vaterpolistima.

Već dve godine za redom PVK “Valis” je organizator Memorijalnog vaterpolo turnira “Zoran Petrović” za mlađe kategorije.

Od jeseni je započet ozbiljan rad i sa vaterpolo timom, sa ciljem da u skoroj budućnosti po rezultatima dostignu plivače. Oko 25 dečaka rođenih 1988. godine i mlađi, treniraju jedan put nedeljno u bazenu Hotela “Vrujuci”, dva puta nedeljno imaju “suve” treninge, a vikendom odlaze u Obrenovac ili Šabac na trening utakmice sa juniorskim ekipama VK “TENT” i VK “Delfin”. Uprava kluba je podnela predlog Vaterpolo savezu Srbije da se tokom leta 2005. godine organizuje takmičenje u posebnoj juniorskoj ligi, gde bi mladi vaterpolisti PVK “Valis” sa sebi ravnima mogli da se takmiče i provere koliko su napredovali tokom ovog zimskog perioda. Cilj je da se ova ekipa održi na okupu. U tom slučaju neće izostati rezultati narednih godina u Srpskoj vaterpolo ligi, pa možda i u nekom višem rangu takmičenja.

Nadamo se da će 2005. godina biti poslednja u kojoj će PVK “Valis” imati pravo da se takmiči na B prvenstvu Srbije u plivanju – nadamo se da će ove godine biti pronađeno rešenje kojim bi se omogućilo plivačima i vaterpolistima da svakodnevno imaju dva treninga u nekom novom zatvorenom bazenu u Valjevu, ili u olimpijskom bazenu u Petnici zatvorenom balonom tokom zimskog perioda.

I za kraj, nepravedno bi bilo ne spomenuti i imena onih koji su najzaslužniji za uspehe PVK “Valis”. Treneri – Vladimir Bošković i Branislav Petrović i plivači – Stefan Zimonjić, Anđelka Petrović, Vanja Petronijević, Strahinja Antonić, Tijana Jakovljević, Tatjana Alimpić, Katarina Jovanović, Jovana Popović, Isidora Čarnojević, Sonja Petrović i mnogi drugi, već su poznata imena u plivačkom svetu u Srbiji.

dora Čarnojević, Sonja Petrović i mnogi drugi, već su poznata imena u plivačkom svetu u Srbiji.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…