Oko 70 zaposlenih u fabrici za proizvodnju stočne hrane UNIP-u od 9. marta je u generalnom štrajku , a glavni zahtev je pokretanje proizvodnje. Pored toga, radnici traže i isplatu zaostalih plata po ugovoru za 2001. i 2002. godinu. Iako su u obavezi da rade sa 30 odsto kapaciteta, zaposleni u „UNIP-u“ tvrde da se do sada radilo sa tek 3%.

Štrajkači tvrde i da od kada je na čelo firme došao Selimir Manojlović proizvodnja je pala sa 108 na 20 vagona i da se taj trend nastavlja.

Radnici UNIP-a osporavaju i dokapitalizaciju preduzeća koja je kako su nam rekli izvršena u nekim starim kamionima i cisternama za prevoz nafte, iako ovo preduzeće proizvodi stočnu hranu. Inače preduzeće je prodato u maju 2003. po početnoj ceni od 14.5 miliona dinara, a novi vlasnik je postalo drugo valjevsko preduzeće, AD Strela osiguranje, koje je pre izvesnog vremena, odlukom Narodne banke otišlo u stečaj. Štrajkači tvrde i da je netačno plasirana informacija da je preduzeće u trenutku prodaju bilo zaduženo sa 120 miliona dinara, veće da je to bila cifra od oko 25 miliona, ali da su potraživanja bila oko 30 miliona. Radnici ne žele da sudbina stečaja ili likvidacije zadesi preduzeće u kome rade pa će u narednom periodu pokušati da ponište privatizaciju. Ono čega se najviše pribojavaju je da će posle 25. maja kada ističe dve godine od prodaje preduzeća i kada prestave svaka obaveza vlasnika preduzeća prema zaposlenima, njih oko 70 morati na biro za zapošljavanje.
Štrajkački odbor pozvao je sve radnike UNIP-a koji su na čekanju da svakoga dana u radno vreme dolaze u krug fabrike sve do ispunjenja zahteva.

čekanju da svakoga dana u radno vreme dolaze u krug fabrike sve do ispunjenja zahteva.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…