641. – Kineska princeza Ven Ceng udala se za vladara Tibeta, na osnovu cega je kasnije Kina polagala pravo na suverenitet nad tom južnom planinskom provincijom.

1507. – Kao najamnik kralja od Navare poginuo je italijanski general Cezare Bordžija, vanbracni sin pape Aleksandra VI.

1854. – Velika Britanija i Francuska priskocile su u Krimskom ratu u pomoc Otomanskom carstvu, zakljucivši s njim savez protiv Rusije.

1856. – Roden je srpski vojvoda Stepan-Stepa Stepanovic, jedan od najistaknutijih vojskovoda u dva balkanska i u Prvom svetskom ratu.

1868. – S pravopisa Vuka Karadžica skinuta je zabrana i otad je u Srbiji svako mogao da piše kao što govori. Rešenje o tome je na osnovu odluke kneza Mihaila Obrenovica potpisao ministar prosvete Dimitrije Crnobarac, becki i pariski doktor nauka. Konacnu pobedu svog pravopisa Karadžic nije doživeo.

1880. – Roden je srpski pisac Vladislav Petkovic Dis, jedan od najtalentovanijih pesnika srpske književnosti. Dela: zbirke pesama “Utopljene duše”, “Mi cekamo cara”.

1881. – Roden je turski državnik Mustafa Kemal, poznat kao Kemal Ataturk, otac moderne Tuske, pod cijim je vodjstvom 1922. zbacen poslednji sultan Muhamed VI, a 1923. proglašena republika s njim kao predsednikom na celu.

1890. – Roden je ruski baletski igrac i koreograf Vladimir Fomic Nižinski, možda najveci u istoriji baleta, cija je igracka karijera trajala samo cetiri godine, jer je 1917. oboleo od neizlecive duševne bolesti.

1913. – Kanbera je postala prestonica Australije.

1930. – Voda borbe za nezavisnost Indije Mahatma Gandi otpoceo je kampanju gradanske neposlušnosti protiv britanske kolonijalne uprave i njene namere da uspostavi monopol u proizvodnji soli.

1935. – Umro je srpski fizicar, elektrotehnicar i pronalazac Mihailo Pupin, naucnik svetskog glasa. Iz rodnog Idvora u Banatu, posle školovanja u Pancevu i Pragu, otišao je 1874. u SAD gde je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku na kojem je potom bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera.

1945. – Nemacka Jevrejka Ana Frank ubijena je u 15. godini života u nemackom nacistickom logoru Bergen-Belzen. Njen dnevnik postao je simbol stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, u kojem su Nemci planski istrebljivali taj narod u Nemackoj i svim okupiranim zemljama Evrope.

1964. – Umro je srpski slikar Jovan Bijelic, clan Srpske akademije nauka, jedan od najznacajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca izmedju dva svetska rata. Dela: “Portret devojke”, “Kupacica”, “Jajce”, “Kci umetnikova”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”.

1968. – Ostrvo Mauricijus u Indijskom okleanu, britanska kolonija od 1810, postalo je nezavisna clanica Britanskog komonvelta. Istog dana 1992. Mauricijus je proglašen republikom, prekinuvši tako i simbolicne veze s britanskom krunom.

1994. – Engleska anglikanska crkva rukopoložila je 32 žene za sveštenike, prekinuvši tako 460 godina dugu dominaciju muškaraca.

1999. – Poljska, Ceška i Madarska su kao prve clanice bivšeg Varšavskog pakta ušle u NATO.

2000. – Umro je srpski trener Aleksandar Nikolic, tvorac superiorne jugoslovenske škole košarke, najznacajniji strucnjak evropske košarke u 20. veku.

2000. – Papa Jovan Pavle II zatražio je oprost za mnoštvo grehova rimokatolicke crkve, ukljucujuci postupke prema Jevrejima, jereticima i ženama.

2003. – U atentatu ispred zgrade Vlade Srbije snajperskim hicem ubijen je srpski premijer Zoran Đindic. Na predlog Vlade, vršilac dužnosti predsednika Srbije Nataša Micic proglasila je vandredno stanje.
Đindic. Na predlog Vlade, vršilac dužnosti predsednika Srbije Nataša Micic proglasila je vandredno stanje.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…