1475. – Rođen je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelandjelo Buonaroti, jedan od najvećih umetnika renesanse.

1619. – Rođen je francuski pisac Savinijen Sirano de Beržerak, veoma smeo i slobodan duh bujne mašte, čija su dela kombinacija političke satire i naučne fantazije. Teško je ranjen 1640, zbog čega je napustio vojsku u kojoj se istakao kao izuzetan mačevalac.

1874. – Rodjen je ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, mislilac hrišćanske inspiracije, jedan od najvećih filozofa 20. veka, čije su ideje ključ za razumevanje duhovne situacije savremenog čoveka. Za njega je ljudska ličnost kao duhovni entitet najviša vrednost.

1882. – Knez Milan Obrenović proglasio se kraljem Srbije. Sedam godina kasnije istog datuma abdicirao je u korist sina Aleksandra.

1900. – Umro je nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler, koji je 1883. konstruisao prvi automobilski benzinski motor. Taj motor je omogućavao brzinu vozila od 18 kilometara na čas. Osnovao je 1890. kompaniju koja se 26 godina posle njegove smrti ujedinila s fabrikom Karla Benca u kompaniju “Dajmler-Benc”, proizvodjača prestižnih automobila “mercedes”.

1926. – Rođen je poljski filmski režiser Andžej Vajda, čiji je izrazito ekspresionistički postupak utemeljio subjektivni realizam i bio glavna vrednost “crne serije” poljskog filma pedesetih godina 20. veka.

1941. – Krunski savet je u Drugom svetskom ratu odlučio da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1944. – Poletevši s vazduhoplovnih baza u Velikoj Britaniji, 658 američkih bombardera je u Drugom svetskom ratu započelo danonoćno bombardovanje Berlina.

1945. – Umrla je srpska slikarka Milena Pavlović-Barili, umetnik rafinirane kulture, koja je slikala u nadrealističkom maniru, s posebnim osećanjem za prostor i poetičnu atmosferu. Pod uticajem renesansnih majstora insistirala je na preciznosti, jasno artikulisanom crtežu, naglašenoj linearnosti.

1949. – Radio Beograd je prvi put emitovao humorističku emisiju “Veselo veče”, koja je po kontinuitetu svetski rekorder – i sada se emituje svake nedelje uveče.

1953. – Georgij Maljenkov je posle smrti boljševičkog diktatora Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1973. – Umrla je američka književnica Perl Bak, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1938, koja je napisala seriju romana iz kineskog života. Takođe je pisala knjige za decu i eseje. Kao ćerka misionara dugo je živela u Kini.

1980. – Francuska književnica belgijskog porekla Margerit Jursenar postala je prva žena član Francuske akademije.

1994. – Umrla je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista.

2000. – Vršilac dužnosti predsednika Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost da Rusija jednog dana postane članica NATO, pod uslovom da se “na Rusiju gleda kao na ravnopravnog partnera”, naglasivši da za njegovu zemlju “izolacionizam nije opcija”.
a Rusiju gleda kao na ravnopravnog partnera”, naglasivši da za njegovu zemlju “izolacionizam nije opcija”.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…