NAJAVE: Izložba ručnih radova žena mioničkog kraja svečano je otvorena prošlog ponedeljka u Galeriji u Mionici, a povod je predstojeći praznik 8. mart. Udruženje građana Nada želi da očuva tradiciju starih srpskih običaja.

33. Beogradski međunarodni filmski festival Fest, se do 06. marta predstavio sa oko 70 filmova, a valjevska publika je mogla da pogleda 7 filmskih ostvarenja u okviru Mini festa.

Nedavno je u Požarevcu održan prvi festival gradskih amaterskih pozorišta “Milivojev štap i šešir”. Na ovom festivalu je učestvovao dramski studio Va gimnazije sa predstavom “Daleke mile breze”.

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Mionica Milan Matić, a organizator je Udruženje građanja Nada koje poručuje da bez očuvane prošlosti nema srećne budućnosti. Izložba će biti otvorena do 10. marta.

Petar Ninić, Katarina Ilić i Tijana Jokić, članovi Dramskog studija valjevske Gimnazije dobitnici su glumačkih nagrada na prvom Festivalu gradskih amaterskih pozorišta “Milivojev štap i šešir” koji se proteklih dana održavao u Centru za kulturu u Požarevcu. Dramski studio valjevske Gimnazije je pripremio i izveo predstavu ..Daleke, mile breze. Reditelj predstave je Miroslav trifunović……… Predstava je uradjena po motivima drama Antona Pavlovicca CCehova- Galeb, Tri sestre i Višnjik. Scenografiju je uradio Dušan Arsenić, kostime Branka Šišinački Obradović, muziku Marija Milovanović i Marija Nikolić. Predstava je realizovana u saradnj sa AP Abraševic i Domom kulture Valjevo.

Prvi film je Ferpektni zločin španskog režisera Alexa de la Iglesia i traje 105 min, a govori o Rafaelu ljubazanom donžuanovskom tipu koji radi na ženskom odeljenju robne kuće u mestu u kom je rođen. Film Loše vaspitanje u režija: Pedro Almodovara, traje 105 min a radnja filma smeštena je u rane šezdeset, a u centru pažnje su dva dečaka – Ignacio i Enrike koji otkrivaju ljubav, filmove i strah u katoličkoj školi. U sredu 2. marta, trećeg dana mini Festa prikazan je film Vera Drejk. Film traje125 min, a radnja je smeštena u London pedesetih godina prošlog veka. U četvrtak, 3. marta, na programu mini FEST-a bio je film Dnevnik motorcikliste. Film je režirao Walter Salles. Film traje 126 min, a film govori o dva mlada argentinca koji 1952. godine kreću na put da otkriju pravo lice Latinske Amerike. petak, 4. marta. U petak je prikazan film Hitler- poslednji dani- traje 150 min, a na filmsko platno preneto je svedočenje poslednje Hitlerove sekretarice o poslednjim diktatorovim danima u bunkeru na kraju Drugog svetskog rata. Pretposlednjeg dana mini FEST-a u Valjevu u subotu 6. marta prikazan je film Marija milosti puna. Režiser filma je Joshua Marston. U 101 minut filma smeštena je priča o Mariji Alvarez koja ima 17 godina, veoma je religiozna i živi sa članovima svoje porodice u maloj kući u jednom selu u Kolumbiji. Zaposlena je na plantaži ruža gde joj je posao da čisti trnje sa stabljika. Ona prihvata ponudu za novi, “bolji, uzbudljiviji posao sa dosta putovanja” – u potrazi za boljim životom pristaće da prošvercuje pola kilograma heroina u SAD. I poslednjeg sedmog dana Mini festa, domaći film “Jug-jugoistok” u režiji Milutina Petrovića. Uloge tumače Sonja Savić, Radivoje Andrić, Nedeljko Despotović, Balša Đogo. U drami “Jug – jugoistok” glavnu ulogu tumači sjajna, ali poslednjih petnaestak godina zaboravljena, glumica Sonja Savić. Scenario je nastao na osnovu biografskih podataka popularne umetnice, ali je dopunjen fiktivnim detaljima. Kuriozitet je da se u filmu pojavljuje plejada domaćih reditelja, koji su stekli svetsku slavu, ali i onih koje slava tek očekuje. Tu su između ostalih i Puriša Đorđević, Raša Andrić, Srđan Golubović, Neša Despotović, Milan Lolić, Miloš Lazić… Jednu od epizodnih uloga tumači i mlada glumica Hristina Popović. Od ukupnog broja filmova 33. Festa, dvadesetak će biti prikazivano u bioskopima po zavrsetku festivala.

setku festivala.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…