Zaštita malih akcionara obuhvata ne samo skup zakonskih mera, već i primenu istih u neposrednoj praksi kojima se usled različitih poslovnih aktivnosti menadžmenta preduzeća, potencijalnih investitora, većinskih akcionara ili drugih lica mali akcionari dovode u situaciju da su onemogućeni u korišćenju svojih prava iz akcija koje poseduju, što se prvenstveno odnosi na vlasnička prava i prava raspolaganja, kao i ostala pripadajuća prava po osnovu vlasnišva na akcijama.

Od blizu 1200 privatizovanih preduzeća u Udruženju tvrde daje možda u 10 sve izvršeno kako treba, do sada jere poništeno više od 100 ugovora i svuda u Srbiji su isti problemi.

Rešenje za zaštitu malih investitora je pre svega u efikasnoj primeni postojeće zakonske regulative. Namera Udruženja malih akcionara je da se i kroz medije utiče na spoznaju o pravima akcionara, značaj aktivnog učešća samih vlasnika na skupštinama i u odlučivanju, značaj ostvariavanja prava na informisanje o poslovanju preduzeća i naročito značaj aktiviranja postojećih formi zaštite akcionarskih prava od ograničenja i zloupotrebe od strane uprave, a koje zakoni već poznaju, uglavnom kroz sudsku zaštitu. ih prava od ograničenja i zloupotrebe od strane uprave, a koje zakoni već poznaju, uglavnom kroz sudsku zaštitu. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…