U periodu od 27. februara do 5. marta, sedamdeset učenika srednjih škola iz naše zemlje i Makedonije, u Istraživačkoj stanici Petnica, učestvuje u radu zimskih seminara hemije voda, biologije i astronomije.
Program geologije realizuje zimski seminar “hemija voda” pod nazivom “Voda u prirodi”. Kroz ovaj seminar, polaznici će se upoznati sa vodama, sa time kako nastaju vode u prirodi, u kojim se sredinama akumuliraju i kako se pojavljuju, zatim koji procesi i oblici nastaju radom voda, kako se formira njihov hemijski sastav i za šta se mogu koristiti. Na kraju seminara polaznici dobijaju “domaći zadatak” , koji ujedno predstavlja i uslov za učešće na narednom, vežbovnom, seminaru na temu-Da li se površinskim akumulacijama može rešiti problem vodosnabdevanja.
Drugi zimski seminar biologije ima za cilj da polaznicima predstavi ovu naučnu oblast kroz seriju detaljnih predavanja iz pojedinih bioloških disciplina od citologije i genetike do evolucije i ekologije. Planirano je da u toku seminara polaznici urade seminarski rad na temu po vlastitom izboru, što ujedno treba da ukaže i na oblast njihovog interesovanja.
Uvodni zimski seminar astronomije polaznike će upoznati sa jednom od najstarijih naučnih disciplina. To treba da im omogući serija predavanja iz opšte astronomije i opšte astrofizike. Planirana su, ukoliko vremenske prilike dozvole, i posmatranja noćnog neba. Polaznici će imati dosta obaveza. S jedne strane svako od njih treba da dešifruje po tri pojma iz oblasti astronomije, a drugi zadatak je prevođenje i prezentacija tekstova o aktuelnim istraživanjima u ovoj oblasti iz stranih naučnih publikacija.
Za narednu nedelju planirana je realizacija seminara: hemije, humane biohemije i elektronike. h publikacija.
Za narednu nedelju planirana je realizacija seminara: hemije, humane biohemije i elektronike.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…