1533. – Rođen je francuski pisac i filozof Mišel Ejkvem de Montenj, obnovitelj intelektualnog skepticizma i vesnik slobodne misli u 17. i 18. veku.

1825. – Potpisan je ugovor Rusije i Velike Britanije, kojim je odredjena granica između Aljaske i Kanade, tada teritorija pod kontrolom Moskve, odnosno Londona.

1842. – Rođen je srpski filozof i pisac Milan Kujundžić Aberdar, jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj školi, član Srpske kraljevske akademije, predsednik Skupštine i ministar prosvete.

1862. – U Srbiji je zakonom uvedena advokatura. Ranije su stranke pred sudom zastupali iole pismeni ljudi, mahom činovnici, jer advokata nije bilo.

1869. – Umro je francuski pisac i diplomata Alfons de Lamartin, član Francuske akademije, čija je poezija obojena pesimističkim i religioznim raspoloženjem.

1890. – Rođen je ruski baletski igrač i koreograf Vladimir Fomič Nižinski, možda najveći u istoriji baleta, iako je njegova igračka karijera trajala samo četiri godine, jer je 1917. oboleo od neizlečive duševne bolesti. Njegove kreacije niko nije nadmašio, a skokovi u baletu “San o ruži” su, zbog neuobičajene visine i lepote, ušli u legendu kao nedosegnut ideal.

1901. – Rođen je američki hemičar Linus Karl Pauling, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1954. i Nobelove nagrade za mir 1962.

1909. – Rođen je engleski pisac Stivn Harold Spender, koji je kao pesnik počeo pod uticajem Španskog građanskog ratu u kojem s borio na strani republikanaca, ali je kasnije pisao lično obojenu poeziju, zasnovanu na unutarnjem doživljaju sveta.

1916. – U Prvom svetskom ratu završeno je prebacivanje na Krf glavnine od oko 140.000 srpskih vojnika.

1916. – Umro je američki pisac Henri Džejms, tanan i prodoran psiholog, koji je u realističnom maniru precizno analizirao običaje, postupke i navike američkog i evropskog društva, uvek u potrazi za moralnim vrednostima.

1921. – Počela je pobuna mornara ruske Baltičke flote i radnika u pomorskoj bazi u Kronštatu na ostrvu Kotlin u Finskom zalivu protiv boljševičke vlasti. Kronštatski mornari i radnici u bazi zapadno od Petrograda – koji su snažno podržali boljševike 1917.

1933. – Dan pošto su nacisti zapalili u Berlinu zgradu Rajhstaga [parlament], optuživši za to komuniste, vođa nacista Adolf Hitler ubedio je ostarelog predsednika Nemačke Paula fon Hindenburga da potpiše dekrete o suspendovanju ličnih sloboda, slobode govora, slobode štampe i prava na okupljanje.

1953. – U Ankari su Jugoslavija, Grčka i Turska potpisale sporazum o političkoj, privrednoj i vojnoj saradnji.

1974. – SAD i Egipat su posle sedam godina prekida obnovili diplomatske odnose.

1986. – Švedski državnik Ulof Palme ubijen je u Stokholmu na povratku iz pozorišta, a terorista, uprkos obimne policijske istrage, nije otkriven. Palme je u politiku ušao kao studentski vođa, a 1969. je, u 42. godini, postao šef Socijaldemokratske stranke i premijer.

1996. – Britanska princeza Dajana pristala je na razvod s princem Čarlsom, rekavši da je to najtužniji dan njenog života.

1998. – Šiptarski teroristi su na Kosovu i Metohiji u napadima iz zasede kod Glogovca i Srbice ubili četiri srpska policajca, a u odgovoru na napade policija je uhvatila devet i likvidirala 16 terorista.

2004. – Afrički lideri postigli su dogovor o formiranju afričkih višenacionalnih snaga, zaduženih za intervencije u Africi radi gušenja gradjanskih ratova i sprečavanja genocida.

ih snaga, zaduženih za intervencije u Africi radi gušenja gradjanskih ratova i sprečavanja genocida.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…