1200. – Umro je srpski monah Simeon, poznat kao Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Pre nego što se 1196. zamonašio, vladao je Raškom kao veliki župan. Vlast je preuzeo 1166. kad je zbacio brata Tihomira, velikog župana, štićenika dvora u Carigradu.

1531. – U portugalskoj prestonici Lisabon u zemljotresu je poginulo izmedju 20.000 i 30.000 ljudi.

1777. – Rođen je srpski državnik i pisac prota Mateja Nenadović, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, tvorac i prvi predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta – prve srpske vlade.

1802. – Rođen je francuski pisac Viktor Igo, član Francuske akademije, najveći pesnik Francuske 19. veka i rodonačelnik francuskog realizma. Bio je veoma angažovan u političkom životu, isprva kao monarhista, potom kao republikanac.

1846. – Rođen je Vilijam Frederik Kodi, poznat kao Bafalo Bil, legendarna ličnost istorije SAD u vreme osvajanja prostranstava na zapadu Amerike. Nadimak je stekao kao vešt lovac na bizone.

1848. – U Francuskoj je proglašena Druga republika, dva dana posle abdikacije kralja Luja Filipa.

1909. – Otomansko carstvo je priznalo austrougarsku aneksiju Bosne i Hercegovine.

1915. – Nemci su u Prvom svetskom ratu, u borbi protiv Francuza kod Malankura, prvi put u istoriji ratovanja upotrebili bacače plamena.

1916. – Nemci su u Prvom svetskom ratu potopili francuski teretni brod “Provansa II”, usmrtivši 930 ljudi.

1917. – U okupiranoj Srbiji u Prvom svetskom ratu počeo je Toplički ustanak protiv bugarskih i austrougarskih trupa, izazvan masovnim terorom, pljačkom i paljevinom sela i prisilnom regrutacijom.

1935. – Škotski fizičar Robert Votson Vat prvi put je javno demonstrirao uredjaj nazvan radar [otkrivanje i određivanje položaja pomoću radio talasa].

1936. – Adolf Hitler je u Saksoniji otvorio prvu fabriku za proizvodnju “narodnog vozila” [folksvagen].

1952. – Premijer Vinston Čerčil je saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

1960. – Umro je srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije [posle Drugog svetskog rata Srpska akademija nauka i umetnosti] od 1937. do 1960. i član svih slovenskih akademija.

1969. – Umro je nemački filozof Karl Teodor Jaspers, tvorac filozofije egzistencije. Po završetku medicine radio je na Psihijatrijskoj klinici u Hajdelbergu, a potom bio profesor filozofije dok ga 1937. nisu otpustili nacisti jer je osuđivao njihovu politiku.

1992. – Umro je srpski glumac Jovan Janićijević “Janaćko”, dugogodišnji član Beogradskog dramskog pozorišta. Popularnost je stekao filmskim ulogama, posebno televizijskim serijama poput “Građana sela Luga”, “Parničara” i “Muzikanata”.

1995. – Posle gubitka oko milijardu dolara koje je na berzi izazvao diler u Singapuru Nik Lison , bankrotirala je londonska banka “Berings”, jedna od najstarijih i najuglednijih britanskih banaka.

1997. – Švajcarska vlada odobrila je osnivanje memorijalnog fonda za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu, nastojeći da umanji razmere skandala posle otkrića da su trezori banaka u Švajcarskoj puni imovine žrtava nemačkih nacista.

2001. – Jedan od vođa Hrvata u Bosni i Hercegovini Dario Kordić osuđen je u Haškom tribunalu na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bosanskim muslimanima.

2004. – Makedonski predsednik Boris Trajkovski poginuo je u avionskoj nesreći u blizini Mostara.
r />
2004. – Makedonski predsednik Boris Trajkovski poginuo je u avionskoj nesreći u blizini Mostara.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…